Ga naar Content

Ondanks drukte rond strand amper coronaboetes uitgedeeld in Zandvoort

ZANDVOORT - Als je denkt aan een plek waar veel corona-overtredingen moeten zijn voorgekomen, denk je snel aan Zandvoort. Het dorp en het strand werden vaak overspoeld door te veel zonaanbidders. Opvallend genoeg zijn er juist in de badplaats amper coronaboetes uitgedeeld. Handhavers van de gemeente hebben sinds het aankondigen van coronamaatregelen in maart pas drie keer een bon geschreven.

Drukte op het strand in Zandvoort, zomer 2020 - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Dat blijkt uit cijfers die NH Nieuws heeft opgevraagd. De politie deelde in de periode maart tot en met juni daarbovenop 1 coronaboete uit in Zandvoort. Cijfers van de politie over de maanden daarna zijn nog niet bekend.

Ter vergelijking: in Bloemendaal was de politie veel strenger en deelde 41 coronaboetes uit van maart tot en met juni. Over het verschil tussen Bloemendaal en Zandvoort - die samen in hetzelfde basisteam zitten - kan het Landelijk Parket-Generaal van het Openbaar Ministerie geen uitleg geven. De Haarlemse politie was tot nu toe het actiefst: Agenten deelden in de eerste vier maanden van de crisis, volgens cijfers van de Veilgheidsregio Kennemerland, 185 coronaboetes uit. 

Waarschuwingen

Haarlemse handhavers trokken in de hele coronaperiode 87 keer het bonnenboekje voor overtredingen van de coronaregels, zoals anderhalve meter afstand bewaren en geen samenscholingen. Heemstede en Bloemendaal zitten op dezelfde lijn als Zandvoort. Daar hebben de boa's alleen waarschuwingen uitgedeeld en geen boetes. Boa's zijn in dienst van de gemeente en de boetes die zij uitschrijven worden daarom losgekoppeld van het aantal boetes dat door de politie wordt uitgeschreven.

De Veiligheidsregio Kennemerland en de gemeente Zandvoort hebben dezelfde verklaring voor het lage aantal bestrafte corona-overtredingen aan de kust. Tegen corona-overtredingen wordt alleen in het uiterste geval beboet. Een beleidsadviseur van de Veiligheidsregio: "Onze handhavingsaanpak is gebaseerd op het beginsel van waarschuwen en het gesprek aangaan. Alleen als iemand moedwillig en categorisch weigert afstand van de ander te houden, wordt proces-verbaal opgemaakt. Het niet houden van afstand is vaak niet moedwillig, maar onbewust."

Pakkans

Zandvoort wijst er daarnaast op dat het dorp nu eenmaal niet zo veel handhavers heeft als bijvoorbeeld Haarlem. En er waren andere prioriteiten: "De ene gemeente heeft veel meer boa’s dan de andere. Dan is de handhavingslijn wel hetzelfde maar de pakkans verschilt. Ook werken in sommige gemeenten de boa’s alleen overdag en niet op zondag. In de avonduren en 's weekends zijn de meeste overtredingen."

De Zandvoortse handhaving had het bovendien drukker met de toestroom van de vele badgasten: "In Zandvoort lag er door de enorme toestroom van bezoekers richting het strand en het dorp een flinke druk op handhaving, met name tijdens de zomerse dagen. Het gevolg hiervan is dat handhavend optreden niet altijd mogelijk was met de beschikbare handhavingscapaciteit. Hiernaast bestaat het risico op ongewenste effecten, zoals ongeregeldheden en verplaatsingen van groepen."

Corrigeren

Zandvoort wijst erop dat er steeds maatregelen zijn genomen om de anderhalve meter afstand te waarborgen. Voorbeelden van maatregelen zijn communicatie richting bezoekers, het plaatsen van tekstkarren en het creëren van looproutes zoals bij het NS-station. "Ook zijn er extra (parkeer)handhavers en zogenaamde susteams ingezet om bezoekers te corrigeren bij ongewenst gedrag tijdens de drukke dagen. Zij hebben waarschuwingen uitgedeeld waarmee in vele gevallen bekeuren voorkomen kon worden."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]