Ga naar Content

Zandvoort worstelt met enorme stroom strandgangers: badplaats 'verloedert'

ZANDVOORT - Steeds vaker kamperen mensen illegaal op het strand van Zandvoort. Of ze slapen stiekem in campers of auto's. Hun behoefte doen ze in de buitenlucht. Ook is er rond het strand steeds meer afval dat zich ophoopt. Dat signaleert raadslid Peter Kramer tot zijn verdriet. 

Foto: ANP

Fractievoorzitter Kramer van Ouderen Partij Zandvoort zegt zich de afgelopen dagen rot te zijn geschrokken van de 'verloedering' in zijn dorp. En dat komt volgens hem doordat handhaving 'schromelijk tekortschiet'. 

Het doet hem als geboren Zandvoorter pijn om te zien hoe zijn dorp er deze dagen bij ligt. "Het is een chaos en te druk in Zandvoort. Ik ben best wel wat gewend, maar als het zo extreem werd dan werd er altijd wel opgetreden. Nu doet handhaving en politie er niets aan."

Volgens de fractievoorzitter van de grootste partij in de gemeenteraad zijn er te weinig handhavers en worden deze ook niet effectief ingezet. Zo kunnen Zandvoorters deze hete dagen vaak niet parkeren in hun eigen straat omdat die volstaat met foutparkeerders. In Zandvoort wordt veel geklaagd dat handhaving daarbij niet optreedt. Kramer heeft de gemeente gevraagd of de gemeente van plan is maatregelen te nemen. 

Beveiligingsbedrijf

Kramer denkt bijvoorbeeld aan het inzetten van een particulier beveiligingsbedrijf die 's avonds en 's nachts het wildkamperen op en rond het strand in de gaten houdt. "De strandtenten huurden die vroeger ook in."

Lees ook

Kramer snapt dat veel mensen naar het strand willen in deze tijd. "Ik begrijp dat mensen eruit willen. Ze kunnen niet op vakantie en komen hierheen. Je moet in eerste instantie ook ervan uitgaan dat de strandbezoekers de fatsoensnormen in acht nemen en de regels opvolgen. Die mensen zijn als eerste zelf verantwoordelijk. Maar als dat niet werkt: adequaat ingrijpen. Het gaat nu de verkeerde kant op." Zijn oproep aan de gemeente en de politie is: "Kom op jongens, zorg dat je er bent."

Immense inspanning

Volgens burgemeester David Moolenburgh moet er rekening worden gehouden met de uitzonderlijke situatie waarin Zandvoort zich nu bevindt. Hij wil geen oordeel geven over de woorden van Kramer, maar wel uitleggen in wat voor extreme tijd Zandvoort meemaakt. Er zijn veel mensen die niet op vakantie gaan en daarom in eigen land naar het strand trekken en bovendien is er een lange hittegolf die al de tweede week ingaat. "Er wordt in Zandvoort op dit moment een immense inspanning geleverd op alle fronten om dat in goede banen te leiden. We zetten maximaal in. We zien een grote instroom van mensen en dat is zeer uitzonderlijk. Alles zit gewoon hutjemutje vol."

De suggestie van Kramer om een particulier beveiligingsbedrijf in te huren, is al in de praktijk gebracht. Moolenburgh: "Wij noemen dat 'sus-teams' en die werken voornamelijk op en rond het strand. Zij bemiddelen vaak bij zaken die nog niet voor de politie zijn maar dat wel kunnen worden."

Het artikel gaat verder onder de foto

Drukte op het strand in Zandvoort, zomer 2020 - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

De gemeente heeft de politie gevraagd om te handhaven op wildkamperen, maar daar komen de agenten niet altijd aan toe. "Vergeet niet dat we ook te maken hebben met een gevaarlijke zee dit jaar. Daar is de politie ook veel tijd aan kwijt met vermissingen en zo. Op sommige momenten hebben we 18 agenten in het dorp en we kunnen daarnaast niet onbeperkt boa's inzetten omdat er simpelweg niet meer zijn."

Alles op alles

De gemeente gaat op korte termijn dus niet extra maatregelen nemen. Mogelijk komen uit de evaluatie punten voort waarvan de gemeente zegt: dat moeten we volgend jaar anders aanpakken. Burgemeester Moolenburgh verzekert: "Vergeet niet: er wordt echt met man en macht gewerkt. Spaarnelanden bijvoorbeeld zet echt alles op alles om het afval op te ruimen en heeft extra afvalbakken ingezet."

Sinds vandaag zet de gemeente zogeheten clean teams in tijdens drukke stranddagen. Woensdag 12 augustus start de Gemeente Zandvoort een pilot om tijdens drukke stranddagen clean teams in te zetten. In samenwerking met Spaarnelanden gaan de teams op het strand zwerfafval opruimen en bezoekers bewust maken van hun ‘afvalgedrag’. Ook delen zij papieren afvalzakjes uit aan bezoekers die daar gebruik van willen maken.

Moolenburgh baalt ervan dat er strandgangers zijn die zich niet aan de regels houden. Ook wijst hij op de eigen verantwoordelijkheid van de bezoekers om zich niet te misdragen en rommel op te ruimen: "Ik erger me groen en geel aan mensen die afval achterlaten. Er blijft helaas altijd een groep die zich niet weet te gedragen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]