Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

Ondernemers en Bazaar weigeren hallen te sluiten: "Laat de handhaving maar komen"

23 augustus 2020, 11.53 uur · Aangepast 23 augustus 2020, 14.42 uur · Door Redactie

BEVERWIJK - De 'gesloten' hallen van De Bazaar in Beverwijk zijn nog gewoon te bezoeken. De gemeente maande de overdekte markt gisteravond laat om vier hallen af te sluiten, omdat de coronaregels niet goed zouden worden nageleefd. De Bazaar weigert dit nu en zegt dat de gemeente 'moet zorgen dat ze het dicht gooien'.

Foto: NH Nieuws / Maarten Groeneweg

Volgens De Bazaar zijn enkele honderden ondernemers gedupeerd door de plotselinge sluiting. "We zijn ontzettend overvallen door het besluit dat de veiligheidsregio heeft genomen om een aantal hallen te sluiten", aldus Mariska Roos, marketingmanager bij De Bazaar.

"Wij hebben dan ook besloten dat we daar niet mee akkoord gaan. Als de gemeente wil dat het dicht gaat, moeten zij het dicht komen gooien." 

Volgens Roos is er vrijdag nog overleg geweest met de veiligheidsregio en was er toen nog geen sprake van het treffen van extra maatregelen. De gemeente Beverwijk laat aan NH Nieuws weten dat er toen al zorgen zijn geuit over deze specifieke hallen.

Alternatieve kraam

De Bazaar heeft de getroffen ondernemers een alternatieve kraam aangeboden aan de Randweg op het terrein. Maar voor veel marktkooplieden is dit geen goede oplossing. Volgens Mustapha Hammouchi, vicevoorzitter van de ondernemersvereniging, hebben veel ondernemers inkopen gedaan voor het hele weekend en zullen ze nu een deel van die voorraad weg moeten gooien. 

tekst gaat door onder de video

De Bazaar: 'Wij gaan hier niet mee akkoord' - NH Nieuws

In de hallen die moeten sluiten zat onder andere de foodcourt van de markt. Zo zijn er veel vleesverkopers, die niet naar de buitenlucht kunnen verhuizen en hun goederen daardoor zien bederven. "Ondernemers doen inkopen voor het weekend, en moeten nu ineens sluiten. Dan blijft er van alles over dat niet meer verkocht kan worden", aldus Mariska Roos.

Frustratie en chaos groeit

Bij de ondernemers heerst er vooral veel frustratie, aldus Hammouchi. "Er moet duidelijkheid zijn: wel open of niet open. Ze hebben gisteravond om twaalf uur besloten om te sluiten. Dan kom je hier vanochtend met je spullen, wat moet je dan doen? Terwijl het gisteren gewoon open was."

"Ga open en en verkoop! De bezoekers mogen gewoon naar binnen"

Gefrustreerde ondernemer op de Bazaar

Inmiddels is er sprake van 'chaos' op het terrein van de Bazaar, merkt onze verslaggever. Door de geluidsinstallatie in de hal klinkt oproep van een boze ondernemer. "De veiligheidsregio, de gemeente die hun zakken vullen, die moeten met de ondernemers om tafel gaan zitten", klinkt de oproep door de hal. "Wij betalen de gemeente Beverwijk. Je kan ons niet zomaar van de ene op de andere dag sluiten, we zijn geen dieren. Laat de handhaving maar komen, laat de gemeente maar komen." 

De veiligheidsregio heeft inmiddels laten weten in overleg te zijn over eventueel ingrijpen

tekst gaat door onder de video

Oproep van ondernemer via de luidspreker op De Bazaar - NH Nieuws

Volgens Hammouchi hebben ondernemers het gevoel vast te zitten tussen de veiligheidsregio en de organisatie van De Bazaar. "Als deze hallen worden afgesloten, wordt het straks druk in de andere hallen, dan kan je daar ook geen afstand houden. En dan worden die weer gesloten. De Bazaar zegt dat ze niemand gaan tegenhouden, dus als er straks een handhaver komt krijgen ondernemers 4.000 euro boete en wordt iedereen eruit geschopt. En dan hebben wij het straks weer gedaan."

Een gedupeerde ondernemer vertelt aan NH Nieuws dat hij 1.500 euro aan vlees in de container mag gooien. Hij is boos dat de sluiting niet eerder gecommuniceerd is. "Het is niet alsof ik dit terug kan brengen naar de groothandel."

Maatregelen

De Bazaar heeft de afgelopen maanden al meerdere maatregelen genomen om toch open te kunnen. Zo worden er in het weekend webcams ingezet zodat bezoekers zelf kunnen monitoren hoe druk het is, en wordt iedereen geadviseerd een mondkapje te dragen. 

Naar eigen zeggen is De Bazaar de grootste overdekte markt van Europa. Het marktcomplex trekt zo'n twee miljoen bezoekers per jaar en is alleen open in de weekenden. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]