Ga naar Content
Alkmaar

Moet zeekracht onderdeel worden van weerbericht? "Goed als preventieve maatregel"

10 augustus 2020, 19.30 uur · Aangepast 11 augustus 2020, 10.45 uur
Door: Maaike Polder · Foto: Maaike Polder / NH NIeuws

EGMOND AAN ZEE - Een dag nadat de reddingsbrigade van Egmond aan Zee urenlang naar een vermeend vermist tienermeisje zocht, zitten bruingebakken Derpers hoofdschuddend voor hun strandhuisjes. "Ik had zoiets nog nooit meegemaakt. Daar gingen de lifeguards wéér, mensen uit het water sturen. En vijf minuten later? Zwommen ze er gewoon weer in", zegt één. NH Nieuws zocht uit of een dagelijks zeebericht bij het weerbericht online, op tv of de radio een waardevolle toevoeging zou zijn. 

"Als ik 's morgens hier aan kom, zie ik meteen: vandaag gaan er doden vallen. Maar anderen snappen dat niet", zegt een andere vaste badgast. Lifeguard Ron Zentveld noemt de stranddag gisteren 'ongekend'. "We hebben wel honderd mensen terug naar het strand begeleid. Mijn collega bleef kleine meisjes uit het water plukken", vertelt hij, uitkijkend over de vandaag iets rustigere Egmondse kust.

Er gingen gisteravond zelfs zeven boten en twee helikopters met warmtecamera's op uit, voor 'een blond meisje met lang haar' die in de zee zou zijn. "We hebben de hele kustlijn afgezocht, op het strand en op de boulevard, maar niemand gevonden en niemand miste iemand."

Dat de reddingsbrigade het zo druk had, was volgens hen het gevolg van een samenloop van omstandigheden: het bloedhete weer, de stroming, de muien en het grote aantal badgasten. "Het leek wel een mierenhoop", zegt Derper Leen Zwart (70),  die al voor zijn strandhuisje zat 'toen je nog voor een stuiver twee ijsjes kon halen'. Zijn buurman Roger vult aan: "En de mensen luisteren niet. Zelfs als er een rood-wit lint gespannen staat, gaan ze er gewoon onder door." 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Leen (70): "Ik werd vroeger op het strand met een kettinkje vastgehouden." Maaike Polder / NH Nieuws

Ze vinden het onbegrijpelijk dat kinderen op school geen les krijgen over de Noordzee en haar gevaren. "Het is ons grootste natuurgebied. En wat bijvoorbeeld een mui is, is gewoon moeilijk te begrijpen via een bord", aldus Roger, die merkt dat stadsmensen en toeristen de zee niet snappen. "De mensen die aan zee zijn opgegegroeid worden er niet in meegezogen, maar echt: ook als je er alleen met je benen staat, de zee sleurt je gewoon onderuit."

Zeebericht bij weerbericht

Binnen het lokale gezelschap wordt, naast les op school, nóg een idee geopperd om mensen in te lichten over stromingen, muien en gevaren "Waarom wordt er bij het dagelijkse weerbericht niet ook een zeebericht gegeven? Een korte update over de zeestromingen, de gevaren", aldus Tom Valkering (35) uit Egmond aan den Hoef. Zijn idee is volgens NH-weerman Jan Visser, de Egmondse Reddingsbrigade, KNRM en Rijkswaterstaat helemaal niet zo gek. 

Weerman Jan Visser: "Ik zou daar best dagelijks iets over willen vertellen, bijvoorbeeld op de radio, of in de NH-nieuws-app, maar de zee is wel een heel andere discipline dan het weer. Dus ik zou die informatie dan van experts aangeleverd moeten krijgen", zegt hij tegen NH Nieuws. 

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat een zeebericht lastig in te vullen is. "De gevaren kunnen lokaal erg verschillen. Daarnaast is het de taak van de gemeente in samenwerking met de reddingsbrigade en KNRM om badgasten te informeren, zoals door het hijsen van de rode vlag." Wel is er data openbaar over onder meer golfhoogte en waterstand, aldus Rijkswaterstaat.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), die intensief samenwerkt met de reddingsbrigade van Egmond, wil onderzoeken of zij deze informatie kunnen uitlezen en interpreteren: "Dit stond op ons brainstormlijstje: hoe we de gevaren van de zee van te voren beter kenbaar kunnen maken, zoals via een nieuwslezer. We doen dit al een beetje met de app Zeeweer, die we gebruiken in de KNRM-app, maar kunnen wel nadenken of we de informatie van Rijkswaterstaat en KNMI kunnen uitlezen en dit kunnen aanbieden aan weerlezers. Bijvoorbeeld voor watersporters, want die worden nog wel eens overvallen door slecht weer", aldus woordvoerder Kees Brinkman tegen NH Nieuws.

Lifeguard bij de Egmondse Reddingsbrigade Ron Zentveld zegt: "Ik vind een 'zeebericht' best een heel goed idee als preventieve maatregel." Maar die lokale verschillen bemoeilijken het wel. "Dus dan moeten er heel duidelijke afspraken worden gemaakt over de parameters van die zeeberichten."

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Tom Valkering vindt dat het zeenieuws moet worden meegenomen in het weerbericht. Maaike Polder / NH Nieuws

Er moet volgens hem ook nog een evaluatie komen over de gang van zaken gisteren: de Veiligheidsregio's bepaalden toen rond 20.00 uur dat langs de gehele noordkust de rode vlaggen moesten worden gehesen. Omdat hulpdiensten naar verschillende kustplaatsen moesten uitrukken,  onder meer naar drenkelingen in Wijk aan Zee en Zandvoort ,dreigde er een capaciteitstekort. 

Zentveld: "Bij één drenkeling moeten twee ambulances komen. Soms hebben we weleens zes ambulances op het strand. Dat is natuurlijk nogal wat. Alleen, als er vanaf boven een rode vlag moet worden gehesen, krijgen wij dat als lifeguards 'op ons bordje', dan moeten wij mensen uit het water sturen, terwijl we de situatie onder controle hadden." 

Afspraken 

Hoe druk het gister was, is nog nooit voorgekomen, beamen al zijn collega's. "Wat ik al eerder zei: de situatie gister was ongekend en als dit nog eens gaat gebeuren, moeten er wel afspraken worden gemaakt over hoe wij dit dan aanpakken."

Inmiddels, aan het einde van de middag, hangen er linten voor een stuk van twintig meter waar een mui is. In het kantoortje van de reddingsbrigade klinkt lichte ergernis dat er weer iemand over het lint is gestapt. 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Rond 16.00 uur is een mui met vlaggen en linten afgezet. Maaike Polder / NH Nieuws

De vaste badgasten in Egmond aan Zee begrijpen die frustratie maar al te goed. "Veel van die jongens zijn nog vrijwilliger ook en dan gaat er weer iemand in een stukje zee waar een mui is. Kijk, er gebeurt altijd wel wat hier, maar dat het dorp bijvoorbeeld vorige week helemaal werd afgesloten vanwege de drukte (de gemeente Bergen sloot zaterdagmiddag de weg naar het strand enkele uren af, red.) heb ik echt nog nooit meegemaakt", aldus Roger. 

Foto: Roger en Leen zien het al jaren drukker worden bij Egmond aan Zee. Maaike Polder / NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook