Noord-Holland

NL
V

Gele vlag gehesen op strand van Zandvoort, reddingsbrigades houden situatie in de gaten

10 augustus 2020, 10.16 uur · Aangepast 10 augustus 2020, 12.17 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Op het strand van Zandvoort en 'omliggende strandgemeenten' is de gele vlag gehesen om zwemmers te waarschuwen voor gevaren op zee.

Ook bij Egmond aan Zee wordt gewaarschuwd voor muien, er is vooralsnog geen vlag gehesen - NH Nieuws / Maaike Polder

De reddingsbrigade in Den Haag waarschuwt strandgangers vanmorgen al voor aflandige wind en sterke stromingen. Volgens Omroep West worden zwemmers daar gevraagd niet dieper het water in te gaan dan tot hun knieën. 

Gisteren verdronken er bij Den Haag 's middags twee zwemmers die in de problemen waren gekomen door de sterke stroming. 

Later op de middag ging het ook mis bij Wijk aan Zee en Zandvoort, waar twee mensen bewusteloos uit het water werden gehaald. Reanimatie mocht bij beiden niet meer baten. 

Hou de vlag in de gaten

De veiligheidsregio Kennemerland liet eerder vanmorgen weten dat er vooralsnog geen waarschuwingen waren voor de kust van Noord-Holland. Inmiddels meldt de reddingsbrigade in Zandvoort dat er een gele vlag is gehesen. Ook de strandtenten in Zandvoort tonen de gele vlag.

De situatie wordt de hele dag nauwlettend in de gaten gehouden door de reddingsbrigade. NH Nieuws houdt de situatie in de gaten en geeft regelmatig updates aan dit bericht.

Vlaggen?

Er wordt door de reddingsbrigade gebruik gemaakt van verschillende kleuren vlaggen. Is er geen vlag of een groene vlag te zien? Dat betekent dat de zee veilig is om in te zwemmen. 

Bij een gele vlag wordt er gewaarschuwd voor een potentieel gevaarlijke situatie. Zwemmers worden gevraagd op te passen en bij voorkeur niet het water in te gaan. 

Als er een oranje windzak te zien is, is er sprake van een aflandige wind en/of stroming. Bij deze windzak kan je in principe veilig zwemmen, maar wordt er afgeraden om met opblaasbare drijfmiddelen het water op te gaan.

Een rode vlag, zoals gisteren uiteindelijk te zien was langs de volledige Noordzeekust, betekent dat de situatie erg gevaarlijk is. Zwemmen wordt ten zeerste afgeraden, pootjebaden tot ongeveer de knieën mag vaak wel. 

Een vlag met een vraagteken wordt gehesen als er een kind gevonden is dat graag herenigd wil worden met zijn of haar ouders.

Er werd gisteren vanwege de grote drukte op het strand naast de rode vlag ook een NL-Alert verspreid om strandgasten te waarschuwen voor de gevaarlijke zee. 

Is de zee dit jaar extra gevaarlijk? 

Volgens de reddingsbrigade komt het niet vaak voor dat op zo'n grote schaal de rode vlag wordt gehesen op het strand. Toch leek het er vorige week nog op dat de zee niet gevaarlijker was dan voorgaande jaren. 

De reddingsbrigade vertelde toen aan NH Nieuws dat het aantal ongelukken, dat dit jaar groter lijkt dan normaal, vooral komt omdat veel mensen die normaal op vakantie gaan naar het buitenland dit jaar in Nederland blijven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03