Start van hoofdcontent

VELSEN

nl

Minister Grapperhaus ziet niks in wapenstok en pepperspray voor boa's

25 mei 2020, 23.03 uur · Aangepast 26 mei 2020, 06.29 uur · Door Redactie

VELSEN - Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt het geen goed idee dat boa's uitgerust worden met wapenstokken en pepperspray. "Het geweldsmonopolie moet alleen bij de politie blijven", zei hij na afloop van een overleg met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad.

Foto: NH Nieuws & ANP

Dat meldt mediapartner NOS zojuist. De minister is wel voorstander van meer bodycams voor de opsporingsambtenaren. Nu heeft nog niet elke boa zo'n camera. De minister kon nog niet zeggen of elke boa een camera krijgt, maar volgens hem is het wel bewezen dat een camera afschrikwekkend werkt. Daarnaast wil hij een noodknop waarmee direct contact kan worden opgenomen met de meldkamer van de politie.

Boa's gaan morgen actievoeren omdat ze willen worden uitgerust met verdedigingsmiddelen. Daar vragen ze al jaren om, maar sinds een boa vorige week op het strand van IJmuiden werd aangevallen, is dat verzoek alleen maar luider geworden. 

Tekst gaat verder onder de video.

Boa Geweld IJmuiden - NH Nieuws

In actie

In Haarlem voeren morgenmiddag om 12.00 uur zo'n veertig tot vijftig haarlemse boa's actie  tegen het geweld waarmee ze te maken krijgen. Burgemeester Jos Wienen sluit zich bij hen aan. Ook in IJmuiden staat een actie gepland. Hoe die er precies gaat uitzien, wordt nog besproken. De acties worden georganiseerd door de Nederlandse BOA Bond in samenwerking met de gemeentes, de werkgevers van de boa's.

Grapperhaus trekt zich de zorgen van de boa's aan, zegt hij. "Het is schandalig dat jonge mensen op het strand bij IJmuiden boa's hebben aangevallen. Dat is ook een kwestie van totaal geen begrip van hoe de samenleving werkt. Als je door een opsporingsambtenaar wordt aangesproken, dan heb je je daaraan te houden."

Na de mishandeling van afgelopen donderdag zijn een 17-jarige jongen en een 17-jarig meisje aangehouden. Vandaag werd bekend dat beiden voorlopig op vrije voeten zijn. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!