Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

De Peiling: Boa's bewapenen met pepperspray, wapenstok en vuurwapen?

25 mei 2020, 11.25 uur · Aangepast 25 mei 2020, 11.46 uur · Door Redactie

Boa's voeren de komende dagen actie. Ze eisen een wapenstok en pepperspray om zich te kunnen verdedigen als ze worden aangevallen. Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad van de Veiligheid Pieter van Vollenhoven pleit zelfs voor vuurwapens voor boa's. Vind jij dat een goed idee?

Foto: ANP

Belaagd op het strand
Op Hemelvaartsdag werden boa's belaagd door een groep jongeren op het strand van IJmuiden. Eén boa werd zo hard geslagen dat hij zijn ondertanden nu mist. Volgens een getuige zou de boa tegen jongeren hebben gezegd dat ze niet van een pier mochten springen.

Boa Geweld IJmuiden - NH Nieuws

Coronaregels
De afgelopen tijd hebben boa's ook bij het handhaven van de coronaregels regelmatig te maken met agressie en geweld. Zo werden op Eerste Paasdag 12 boa's belaagd in Rotterdam toen ze een grote groep mannen op de anderhalve meter regels wezen.

Bewapenen
De roep om het bewapenen van boa's wordt steeds luider. Wethouder Bram Diepstraten van de gemeente Velsen laat aan NH Nieuws weten dat de gemeente minister Grapperhaus al eerder verzocht om handhavers te voorzien van pepperspray en een wapenstok. "De minister weigert tot nu toe om dat toe te staan, maar ik vind dat nu de grens getrokken moet worden."

Vuurwapen
Ook Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, pleit bij NH Radio voor het bewapenen van boa's: "De politie heeft zich teruggetrokken uit wijken en buurten, die taken zijn door boa's overgenomen. Dan vind ik ook dat je ze moet bewapenen." Van Vollenhoven vindt een wapenstok en pepperspray niet genoeg. "De tijden zijn veranderd: de politie is er niet en de boa's hebben politietaken overgenomen. Dan moeten ze ook een vuurwapen krijgen."

Wat vind jij?
De komende dagen wordt er op verschillende plekken in het land actie gevoerd voor het bewapenen van boa's. Vind jij het een goed idee, zo'n wapenstok, pepperspray of vuurwapen voor deze handhavers?

Op NH Radio en tv hoor en zie je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].