Ga naar Content

Mishandelde boa kreeg harde klappen en mist ondertanden: "Ze moeten bewapend worden"

IJMUIDEN - Voor wethouder Bram Diepstraten is de maat vol. Als hij nog een keer naar de beelden kijkt van de aanval op boa's in IJmuiden op Hemelvaartsdag, walgt hij opnieuw. "Dit kan niet in Nederland", reageert hij geagiteerd. De boa's zijn er slecht aan toe.

Foto: NH Nieuws

De frustratie van Diepstratens gezicht te lezen. Na het incident ging de wethouder op bezoek bij de getroffen boa's. "De verslagenheid was groot. Dit is zo onacceptabel. Een aanslag op hen is een aanslag op ons."

Diepstraten geeft aan dat de gemeente Velsen al eerder een verzoek indiende om haar handhavers te voorzien van een uitrusting met verdedigingsmiddelen. "De minister (Grapperhaus, red.) weigert tot nu toe om dat toe te staan, maar ik vind dat nu de grens getrokken moet worden. Deze boa's moeten beter uitgerust worden." 

Het weigeren van de eerdere aanvraag frustreert ook vakbondsbestuurder Richard Gerrits van BOA ACP om stappen te ondernemen. "De boa's in IJmuiden zijn getraind voor het gebruik van een wapenstok en pepperspray", vertelt hij. "Dus dit incident had volgens ons voorkomen kunnen worden."

Bekijk hieronder beelden van het incident. Tekst loopt door onder video.

Boa Geweld IJmuiden - NH Nieuws

De wethouder weet ons te vertellen dat de verwondingen bij de boa's niet mals zijn. "Degene die naar het ziekenhuis is afgevoerd, heeft een hele harde klap op zijn achterhoofd gehad waardoor hij nu tanden mist." De mentale schade zou nog veel groter zijn. "Ze hebben gewoon doodsangsten uitgestaan, waren gewoon bang voor hun leven."

"Meld je zelf bij de politie, anders komen we je halen"

Bram Diepstraten, wethouder gemeente velsen

Voor de jongeren die bij het geweldincident betrokken waren heeft Diepstraten een duidelijke boodschap. "Meld je zelf bij de politie, want anders komen we je halen. De beelden staan op internet, jullie zijn herkend. Dus meld je bij de politie als je ermee te maken hebt, anders zijn de gevolgen nog veel erger."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook