Ga naar Content

Boa's voeren morgen actie na brute mishandeling in IJmuiden

IJMUIDEN - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in heel Nederland komen morgen in actie om hun afschuw uit te spreken tegen het toenemende geweld tegen hun beroepgroep. Aanleiding is de ernstige mishandeling van een boa in IJmuiden op Hemelvaartsdag.

Foto: ANP

De boa - die zwaargewond raakte - werd belaagd door een groep van zo'n 40 jongeren. Pas toen een agent met wapenstok er bij kwam, gingen de jongeren er vandoor. 

Onder meer in IJmuiden staat een actie gepland. Hoe die er precies uit gaat zien, wordt nog besproken. De acties worden georganiseerd door de Nederlandse BOA Bond in samenwerking met de gemeentes, de werkgevers van de boa's.

'Ophouden met dralen'

"IJmuiden is een voorbeeld van geweld tegen boa's. We willen dat minister Grapperhaus (Justitie, red) ophoudt met dralen", aldus Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. De handhavers willen middelen krijgen om zich tegen geweld te verdedigen, zoals wapenstok en pepperspray. 

Met de boa die op Hemelvaartsdag op het strand het zwaarst werd mishandeld, gaat het nog altijd niet goed. Volgens de gemeente zal hij 'voor langere tijd' uit de running zijn.

tekst gaat door na de video

Boa Geweld IJmuiden - NH Nieuws

"Het fysieke herstel alleen al, waaronder het aanbrengen van tandheelkundige implantaten, gaat tijd kosten", laat een woordvoerder van de gemeente Velsen weten aan NH Nieuws. 

Twee andere boa's die ook bij het incident betrokken waren, zijn weer aan het werk. Een derde boa hoopt deze week weer de straat op te kunnen. Zij krijgen allemaal professionele begeleiding. 

Verdachte

Vanmiddag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de 17-jarige jongen die na de mishandeling werd aangehouden, voorlopig weer op vrije voeten is. Het 17-jarige meisje dat werd aangehouden is sinds zaterdag ook voorlopig vrij. Beiden blijven verdachte. Het Openbaar Ministerie laat eerder vandaag weten dat meerdere aanhoudingen niet zijn uitgesloten. 

Lees ook