Ga naar Content

Boa's voeren dinsdag actie tegen geweld, Van Vollenhoven pleit voor vuurwapens voor handhavers

NOORD-HOLLAND - Aanstaande dinsdag gaan boa's actievoeren om hun afschuw uit te spreken over het geweld van afgelopen donderdag tegen de handhavers in IJmuiden. De handhavers willen een wapenstok en pepperspray om zich te kunnen verdedigen. Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad van de Veiligheid Pieter van Vollenhoven pleit zelfs voor vuurwapens voor boa's.

links: NieuwsFoto / Dennis Gouda, rechts: RVD / Martijn Beekman - Foto: links: NieuwsFoto / Dennis Gouda, rechts: RVD / Martijn Beekman

Afgelopen donderdag werden boa's achtervolgd en mishandeld door een groep jongeren in IJmuiden. Een van de handhavers moest met gezichtsletsel naar het ziekenhuis. De vakbond BOA-ACP dreigde na aanleiding van deze en andere incidenten tijdens Hemelvaart al te stoppen met het werk, maar er gaat nu aanstaande dinsdag actie gevoerd worden.

Voorzitter van de Nederlandse BOA-bond Ruud Kuin zegt dat er met Amsterdam, Den Haag en Velsen gesproken wordt over deelname. De BOA-Bond wil dat minister Grapperhaus de handhavers gaat uitrusten met een wapenstok en pepperspray.  

Tekst gaat verder onder het artikel

Lees ook

De roep om het bewapenen van boa's wordt steeds luider. Wethouder Bram Diepstraten van de gemeente Velsen liet aan NH Nieuws weten dat de gemeente al eerder minister Grapperhaus verzocht om handhavers te bewapenen.

"De minister weigert tot nu toe om dat toe te staan, maar ik vind dat nu de grens getrokken moet worden. Deze boa's moeten beter uitgerust worden," aldus de wethouder. 

Lees ook

Ook Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, pleitte gisteren bij NH Radio ook voor het trainen en bewapenen van boa's: "De politie heeft zich teruggetrokken uit wijken en buurten, die taken zijn door boa's overgenomen. Dan vind ik ook dat je ze moet bewapenen om hun handhavingstaak vervullen."

"De tijden zijn veranderd. Een wapenstok en pepperspray is niet genoeg"

Pieter van vollenhoven, oud-voorzitter van de OVV

Van Vollenhoven vindt een wapenstok en pepperspray niet goed genoeg. "De tijden zijn veranderd: de politie is er niet en de boa's hebben politietaken overgenomen. Dan is een wapenstok en pepperspray niet genoeg, dan moeten ze ook een vuurwapen krijgen."

Actie

Dit Hemelvaartweekend schreven boa's in Rotterdam drie dagen geen boetes meer uit als protest. Hoe de actie aanstaande dinsdag eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Hierover is de bond nog in overleg. 

Lees ook