Ga naar Content

Bond wil spoedprocedure voor bewapening boa's in coronacrisis

AMSTERDAM - De Nederlandse Boa Bond wil dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) er met een spoedprocedure voor gaat zorgen dat boa's bewapend worden met een wapenstok en pepperspray. Voorzitter Ruud Kuin vraagt dat in een brief aan de minister.

AT5 - Foto:

Gisteren reageerde Kuin bij AT5 naar aanleiding van twee geweldsincidenten van het afgelopen paasweekend. Op de Pieter Calandlaan raakten vier boa's gewond toen zij belaagd werden door een groep van ongeveer tien personen. Een boa liep zelfs een hersenschudding op door het gebruikte geweld. In Rotterdam werden boa's geschopt, geslagen en bespuugd toen zij mensen wilden beboeten, omdat zij zich niet aan de coronaregels hielden.

"Forse boetes"

Volgens Kuin zorgt de coronacrisis ervoor dat handhavers de wapenuitrusting, bestaande uit pepperspray en een wapenstok, harder nodig hebben dan ooit. "Het gaat immers per definitie om handhaven tegenover groepen (drie of meer) en om forse boetes. Beide omstandigheden (groep en hoogte boetes) leiden per definitie tot meer weerstand en agressie", zo staat in de brief geschreven.

De bond zei gisteren al dat er vanuit aangesloten leden steeds meer verhalen komen van mensen die geïrriteerd reageren, wanneer zij worden aangesproken op het naleven van de 1,5 meter afstandsregel.

Pepperspray

Bijna een jaar geleden besloot burgemeester Halsema dat boa's in de stad uitgerust gaan worden met pepperspray. Zij diende daarvoor een aanvraag in bij minister Grapperhaus. Toch kunnen de boa's nog steeds niet beschikken over het verdedigingsmiddel. Daarom vraagt Kuin nu om een spoedprocedure.

"In deze tijd worden in het belang van de volksgezondheid grote en verstrekkende besluiten in zeer korte tijd genomen. Dat zou wat ons betreft ook moeten gelden voor de door ons gevraagde spoedprocedure."

Lees ook