Ga naar Content

Kunstjacht, digitale theaterles en bioscoop wordt galerie: zo vernieuwt de cultuursector zich tijdens corona

Hoewel de coronacrisis grote economische gevolgen heeft voor de cultuursector, biedt het ook mogelijkheden voor kunstenaars om zichzelf te vernieuwen en te herprofileren. NH Nieuws vond voorbeelden door de gehele provincie.

Foto: NH Nieuws

Muziek, dans- en theaterdocenten geven sinds de crisis bijvoorbeeld massaal les via het internet. Zo ziet de Helderse Rinske dat ze ineens aan veel meer mensen dansles geeft nu het digitaal gebeurt: "Ik vind het wel winst, je bereikt een groter netwerk." Ook theaterdocent Stephan geeft les via video's en merkt dat er "soms kinderen komen bovendrijven van wie je dat helemaal niet verwacht had."

Kunstenaar Roben Komen heeft aan kinderen gevraagd om het coronavirus te knutselen. "Je hebt voor dit project geen atelier nodig, dit kan gewoon aan de keukentafel." Deze zogenoemde 'coronavirusgedrochten' hoopt hij na de crisis allemaal te kunnen tentoonstellen in Alkmaar. 

"We willen verbinden en misschien dat er iemand nog een leuke opdracht uit haalt"

luc freijer, filmtheater hilversum

In Hilversum wordt er nu al op een vernieuwende manier tentoongesteld. Het plaatselijke filmtheater heeft daar de filmposters van de etalages gehaald: achter de ramen worden nu kunstwerken van lokale kunstenaars getoond.  "We willen verbinden en misschien dat er iemand nog een leuke opdracht uit haalt", vertelt initiatiefnemer Luc Freijer.

Tekst gaat door onder video

Filmtheater Hilversum wordt galerie - NH Nieuws

Ook in IJmuiden kan er tegenwoordig kunst bekeken worden met de anderhalvemetersamenleving in het achterhoofd: bewoonster Irenka zette een plaatselijke kunstjacht op, waarbij creatievelingen hun kunstwerk voor het raam zetten en omwonenden worden uitgedaagd om de werken te vinden. 

Positief blijven

In de acteurswereld ligt het werk voorlopig ook helemaal stil, maar dat weerhoudt actrice Linda van Pesch er niet van om audities te doen via haar telefoon. "Ik blijf positief en hoop dat er straks een tsunami van werk op ons afkomt."  

Ook in de muziekwereld zal het anders moeten. Transportbedrijf Pieter Smit, dat opbouw en vervoer voor concerten doet, rekent erop dat grote bands straks in kleine zalen moeten gaan spelen. "We gaan klein beginnen en als we straks los gaan, dan gaan we los. Voor de volle 100 procent!"

Wat zeggen de experts?

NH Nieuws vroeg aan drie experts hoe zij kijken naar de ontwikkelingen binnen de culturele sector tijdens deze coronacrisis. Lees hier wat een cultureel directrice, een econoom en een filosoof zeggen.