Ga naar Content

Theaterschool Hoorn moet geduld hebben: deuren voorlopig nog niet open

HOORN - Toen premier Mark Rutte vorige week bekendmaakte dat basisscholen vanaf 11 mei hun deuren weer mogen openen, had ook theaterschool het Talenten Theater in Hoorn goede hoop. Veel leerlingen van basisschoolleeftijd krijgen toneelles op hun school, maar toch moeten de theaterdeuren voorlopig gesloten blijven. 

Theaterschool in Hoorn heeft het zwaar tijdens coronacrisis - NH Nieuws

Het was dan ook een flinke domper voor de school uit Hoorn. "Dat was wel wat wij bedacht hadden: als de basisscholen weer open gaan, zullen wij ook wel weer mogen. In elk geval met onze jongste kinderen", vertelt Stephan Hendrikse, docent van het Talenten Theater. 

"Het was niet heel duidelijk gezegd hoe het voor andere dingen gold. Sportclubs mochten bijvoorbeeld ook weer open, maar alleen in de open lucht. Het zat er dus echt niet in voor ons en dat was wel een tegenvaller", aldus Hendrikse.

"Er komen soms kinderen bovendrijven die hele gave filmpjes maken, waarvan je dat helemaal niet verwacht had"

theaterdocent stephan over lesgeven in coronatijden

Het is voor de theaterschool lastig om de lessen op een andere kwalitatieve manier te geven. Lesvormen zijn veelal fysiek en in teamverband. Toch probeert de school door middel van video's met de leerlingen in de contact te blijven. Ondanks dat dat niet de favoriete manier van lesgeven is voor de school, levert het ook mooie dingen op. 

"Er komen soms kinderen bovendrijven die hele gave filmpjes maken, waarvan je dat helemaal niet verwacht had. Dus dat haal je er zeker uit", verelt de theaterdocent. 

Overleven 

De school krijgt geen subsidie van de gemeente en heeft het in financieel opzicht wel vaker moeilijk gehad. De huidige crisissituatie is echter van een wat grotere aard en de school heeft inmiddels al enkele opzeggingen gekregen. "Er zijn wel mensen die hun baan kwijt zijn en hun kind niet meer naar een theaterschool kunnen sturen. Dat zijn toch de extraatjes die dan als eerste afvallen."

Wat zeggen de experts?

NH Nieuws vroeg aan drie experts hoe zij kijken naar de ontwikkelingen binnen de culturele sector tijdens deze coronacrisis. Lees hier wat een cultureel directrice, een econoom en een filosoof zeggen.