Start van hoofdcontent

IJmond

nl

Kunstjacht Velsen ontvouwt zich in coronatijd: "Laat jezelf zien"

30 april 2020, 07.00 uur · Door Redactie

IJMUIDEN - Irenka van der Plas hoopt de cultuursector met haar initiatief Kunstjacht Velsen een impuls te geven. Het idee is simpel: creatievelingen plaatsen kunst voor het voorraam, nieuwsgierigen zoeken ze via de Facebookpagina op. "Je daagt mensen hiermee uit om op jacht te gaan naar kunst die ze interessant vinden", zegt de IJmuidense. "Maar je daagt hopelijk ook mensen uit om het te gaan maken." 

NH / Dennis Mantz

De cultuursector wordt door de coronacrisis recht in het hart geraakt. Geen optredens meer, ook geen exposities. De IJmuidense keramiekkunstenares Irenka denkt graag in mogelijkheden en etaleert sinds kort haar werk in een verlaten schoolgebouw in IJmuiden, veilig achter het glas.

Ze roept andere kunstliefhebbers ook op om mee te doen en de locatie te delen via de Facebookpagina. "Zo is er nu ook weer een kunstenares die iets heeft gepost waarvan ik denk: Wow fantastisch, wat maak jij een prachtige schilderijen. En misschien slaat ze er nog wel een opdracht uit ook", aldus Irenka.

Tekst gaat verder onder de video

200429_KUNSTJACHT_V2 - NH Nieuws

Janna Handgraaf is een van de 31 deelnemers en presenteert onder meer haar poppentheater. "Dit initiatief is natuurlijk super. Op deze manier kan ik toch laten zien wat ik allemaal doe en te bieden heb."

"Op deze manier kan ik toch laten zien wat ik allemaal doe en te bieden heb"

actrice janna hANDGRAAF

Als actrice en theaterdocente raakt de coronacrisis haar hard, maar maakt ze er ook het beste van. "Ik kan mijn werk nu redelijk genereren door mijzelf te laten inhuren als oma. Normaal komen de mensen naar 'oma' toe in het theater, en nu kom ik naar de mensen toe. Maar ik blijf buiten, want ik behoor nu natuurlijk wel tot de risicogroep", lacht ze.

Wil je ook meedoen aan Kunstjacht Velsen? Klik hier voor meer informatie.

Wat zeggen de experts?

NH Nieuws vroeg aan drie experts hoe zij kijken naar de ontwikkelingen binnen de culturele sector tijdens deze coronacrisis. Lees hier wat een cultureel directrice, een econoom en een filosoof zeggen.