Ga naar Content
Amstelland

Concert- en theatertransport ligt stil bij Pieter Smit: "Grote bands straks waarschijnlijk in kleinere zalen"

30 april 2020, 07.00 uur
Door: Jasper Leegwater & Edgard Capriles · Foto:

NIEUW-VENNEP - Kensington, Tina Turner, Andre Rieu, Michael Jackson en Guns 'n Roses: ze maakten allemaal gebruik van het Nieuw-Vennepse transport-en logistiekbedrijf Pieter Smit. Deze zomer zouden Pearl Jam en Chef'Special met hulp van het bedrijf door Europa touren. Nu evenementen, theaters en concerten voorlopig zijn verboden, is het zoeken naar oplossingen.

Alle wagens waarin podia, licht en geluid worden vervoerd, staan tot zeker september stil op het terrein. Dat geldt ook voor de luxe nightliners waar artiesten mee door Europa reizen. Operationeel directeur Kees Brouwer: "Kosten snijden, ja, dat is het enige wat we kunnen doen nu. Weer klein beginnen. We zijn nu afhankelijk van de overheid en als we straks weer los kunnen, gaan we met z'n allen los. Honderd procent!"

De zin en motivatie om weer aan de slag te gaan, is bij iedereen aanwezig. De chauffeurs in vaste dienst zijn nu een pand aan het strippen als alternatieve bezigheid. Natuurlijk zijn ook zij het liefste onderweg om mee te werken aan producties door heel Europa. 

Tekst gaat door onder video

Kees Brouwer (Pieter Smit Transport) - NH Nieuws

"Mensen willen weer. Nederland is een van de beste landen wat betreft in creatieve oplossingen bedenken," zegt Brouwer. "Het touren zal wel weer gebeuren, maar het zal op een hele andere manier zijn."

Kleinschalige optredens

Kees denkt dat kleinschalige optredens als eerste mogelijk zijn. Hij verwacht dat zelfs bands die normaal de AFAS Live uitverkopen, zoals Chef'Special, terug gaan naar kleinere zalen om toch voor publiek te kunnen spelen. "Weinig spullen mee, kosten laag houden, maar wel kunnen spelen. De afstand tussen mensen wordt groter. (...) Artiesten zullen vaker optreden, voor hetzelfde geld."

Tekst gaat door onder foto

Foto:

Langzaam opkrabbelen, niet bij de pakken neer gaan zitten en wachten op betere tijden lijkt het credo voor de culturele sector als geheel.

Volgens Kees is het een kwestie van geduld en aanpassingsvermogen. "Voordat we weer op het oude niveau zitten, gaat echt nog wel anderhalf tot twee jaar duren, denk ik."

Wat zeggen de experts?

NH Nieuws vroeg aan drie experts hoe zij kijken naar de ontwikkelingen binnen de culturele sector tijdens deze coronacrisis. Lees hier wat een cultureel directrice, een econoom en een filosoof zeggen.