Ga naar Content
Gooi

Filmtheater geeft lokale kunstenaars etalages: "De stad een stukje mooier maken"

30 april 2020, 07.00 uur · Aangepast 30 april 2020, 09.25 uur
Door: Joost Lammers · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

HILVERSUM - De etalages van het gesloten filmtheater in Hilversum zijn voor de komende weken niet gevuld met filmposters, maar met kunstwerken van lokale kunstenaars, die het podium ook hard nodig hebben.

"Dit is heel belangrijk. Er zijn nu vrij beperkte mogelijkheden om te presenteren", vertelt glaskunstenaar Katinka Bosch. Ze is dan ook erg blij met de mogelijkheid die het filmtheater biedt om haar kunst daar voor de ruit te plaatsen. "Het is nu veel moeilijker om je kunst te tonen en ook de inkomsten blijven achter."

Hieronder zie je de glaskunstwerken van Katinka Bosch, tekst loopt door onder foto

Glaskunst van Katinka Bosch - Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

Ook de portretten van Glenn Koppenhagen hangen nu in het centrum van Hilversum. Voor haar heeft de tijdelijke tentoonstelling nog een andere dimensie, want ze is vrijwilliger in het filmtheater. "Het is perfect. Het is zo leuk om in mijn eigen filmtheater te hangen en dat mensen er naar kunnen kijken."

Het idee voor de tijdelijke kunstgalerie is afkomstig van Luc Freijer, die programmeur is van het filmtheater. Hij bedacht het plan vorige week en al snel hadden zich al 25 kunstenaars aangemeld. "We willen de stad een stukje mooier maken en ook aanwezig zijn."

Mensen verbinden

"Door middel van film willen we mensen met elkaar verbinden. Zo kunnen we dat toch enigszins doen, alleen is het niet met film." Tegelijkertijd hoopt hij de kunstenaars ook een beetje te kunnen helpen. "Er zitten zzp'ers tussen, die het extra lastig hebben. Misschien dat er nog een leuke opdracht uit voorkomt of dat een fotograaf een foto verkoopt." 

Tekst loopt door onder video

Filmtheater Hilversum wordt galerie - NH Nieuws

Het filmtheater staat er financieel redelijk goed voor, maar zal het zeker gaan voelen als de bioscoop na heropening nog maar dertig procent van de stoelen kan bezetten. Online vertoont het theater op dit moment nog wel films en ze gaan ook 'vrienden van het filmtheater' werven om extra inkomsten te krijgen.

"Het kan niet zo zijn dat KLM gered wordt en de culturele sector achterblijft"

Luc Freijer, programmeur filmtheater

Freijer ziet om zich heen dat velen het in de culturele sector het nu al zwaar hebben. Hij roept het kabinet op meer hulp te bieden dan nu gebeurt. "Het culturele leven ligt plat. Het kan niet zo zijn dat KLM gered wordt en de culturele sector achterblijft. "

Crisis maakt creatiever

Volgens glaskunstenaar Katinka Bosch heeft de crisis haar ook creatiever gemaakt, want de tentoongestelde werken zijn gemaakt van glas dat afkomstig is van onder meer mislukte sieraden. "Ik heb minder inkomsten en het glas wat ik gebruik is duur. Door het te hergebruiken, kan ik toch werk maken en bezig blijven. Het was ook hét moment om te beginnen met grotere werken, maar verkocht wordt er nog niet."

Voorlopig zal de bioscoop nog wel gesloten zijn. Voor de kunstenaars is dat een klein beetje goed nieuws, want tot die tijd hebben zij een mooie locatie om zich te tonen. Katinka lachend: "Ik kan wel zeggen dat ik hoop op een enorme doorbraak, maar daar ben ik bescheiden in."

Wat zeggen de experts?

NH Nieuws vroeg aan drie experts hoe zij kijken naar de ontwikkelingen binnen de culturele sector tijdens deze coronacrisis. Lees hier wat een cultureel directrice, een econoom en een filosoof zeggen.