Ga naar Content

Massale drukte bij horeca voor corona-sluiting, ondernemers tonen begrip

Bij veel horecagelegenheden is vlak voor de verplichte sluitingstijd vanwege het coronavirus een mega-drukte ontstaan. In cafés en bij coffeeshops staan mensen in de rij.

Foto: Tushuizen / NH Nieuws / Laurens Bosch

Onder meer in Heerhugowaard, Amsterdam, Haarlem en Purmerend staan lange rijen voor de coffeeshops. Alle horecagelegenheden moeten vanaf 18.00 uur vanavond de deuren gesloten houden. Voorlopig moeten ze tot 6 april gesloten zijn. 

"Iedereen wil nog een voorraad inslaan", zegt verslaggever Joost Lammers die voor de ingang van een coffeeshop in Hilversum staat. "Mensen zijn echt aan het wiethamsteren. Er staan inmiddels ook hekken." Volgens hem is de rij 'enkele meters'.

Laatste joint

Bij een coffeeshop in Amstelveen ging de deuren precies om 18.00 uur dicht. "Ik ben mij snel gaan omkleden en toen ben ik gaan rennen", vertelt de laatste klant. "Ik was super brak, en toen ik aan kwam stond er een super lange rij. Gelukkig was er iemand die veel had ingeslagen en die heeft mij een jointje gegeven."

Foto: Een coffeeshop in Den Helder

Ondernemers lijken begrip te hebben voor de plotselinge sluiting. "Je moet je gezonde verstand gebruiken. Als we dit met z'n allen kunnen inperken. Het duurt maar een paar weekjes", zegt een restauranthouder in Anna Paulowna. 

"Ik heb al mijn reserveringen voor vanavond afgebeld", laat de eigenaar van restaurant Hotel Sonnevanck in Wijk aan Zee weten. "Tussen 18.00 uur en 19.00 uur gaan we dicht."

De hotelgasten mogen nog blijven, maar twee van de drie gasten hebben besloten naar huis te gaan.

Begrip

Horecaondernemer Daan Kroone heeft meerdere zaken in onder meer Amstelveen. Hij heeft per direct 35 van zijn personeelsleden naar huis moeten sturen. Hij heeft begrip voor het besluit, maar vindt de manier waarop wel erg abrupt: "Ik begrijp het ten zeerste want het moet de volksgezondheid ten goede komen, maar sluiting binnen een half uur, dat is een hele rare gewaarwording."

Een horecaondernemer uit Den Helder ondervond hetzelfde. Hij hoopt op steun vanuit overheden en huurbaas Willemsoord. 

'Uitzingen'

De eigenaresse van een lunchzaak in Haarlem had de sluiting al aan zien komen. Ze is van plan om eten te gaan bezorgen. "Hopelijk kan dat het een beetje compenseren. Drie weken houden we wel uit", vertelt ze hoopvol. 

Schiphol 

Ook op Schiphol  zijn de horecagelegenheden halsoverkop gesloten. Passagiers die op hun op vlucht op Schiphol wachten, hadden vanaf 18.00 uur geen toegang meer tot cafés en restaurants, zowel voor als achter de paspoortcontrole en security.

'Zwarte wolk'

Marcel Korver, eigenaar van café Ons Plein, heeft begrip voor de corona-maatregel dat hij tijdelijk moet sluiten. Niettemin komt het nieuws vandaag keihard aan. "Het is een zwarte wolk boven mijn bestaan."

200315_KROEG_HEEMSKERK - NH Nieuws

De regering maakte aan het begin van de avond bekend dat alle horeca vanaf 18.00 uur gesloten moet zijn in verband met het coronavirus. Ook de scholen gaan vanaf morgen dicht

Corona in Noord-Holland

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in Noord-Holland? Wij verzamelen het laatste nieuws op onze themapagina.