Ga naar Content

Alle scholen vanaf vandaag dicht, horeca sinds gisteravond 18:00 uur

NOORD-HOLLAND - Alle scholen zijn vanaf vandaag dicht om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Horecagelegenheden gingen gisteravond om 18.00 uur al dicht.

Foto: ANP Foto

Zondag maakte de regering bekend dat basisscholen, middelbare scholen, universiteiten en hbo-opleidingen hun deuren moeten sluiten. Alle bestaande maatregelen worden verlengd tot 6 april. 

Volgens onderwijsminister Arie Slob  is veel onderwijzend personeel al uitgevallen, omdat mensen ook met lichte klachten thuis moeten blijven. Het is daardoor voor scholen niet langer mogelijk onderwijs te blijven verzorgen. Ook spelen grote zorgen die leven bij onder anderen ouders en leerkrachten een rol bij het besluit.

Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten, wordt opvang geregeld, zodat ze aan het werk kunnen blijven. Veel scholen hadden aangedrongen op het sluiten van de scholen.

Horeca en sportclubs

Cafés, restaurants en sportclubs gingen gisteravond vanaf 18.00 uur al dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dezelfde regelt geldt voor coffeeshops en seksclubs. Volgens het kabinet worden ondernemers die dankzij de maatregelen in de problemen komen 'niet in de steek gelaten.' 

Dit weekend bleek dat veel mensen weinig boodschap hadden aan de adviezen om een beetje uit elkaars buurt te blijven. In veel steden en dorpen zaten horecagelegenheden en terrassen vol.

Gepaste afstand 

Alle Nederlanders wordt opgeroepen om gepaste afstand van elkaar te houden. Zo'n anderhalve meter zou voldoende moeten zijn, aldus minister Bruins van Medische Zorg en Sport.

"We beseffen ons dat het ingrijpende tijden zijn", vertelde hij. "We moeten elkaar helpen waar mogelijk." 

Ouders in problemen

Ouders verwachten in grote problemen te komen, nu de scholen dicht zijn. Vooral ouders die in de zorg werken, kunnen niet altijd thuis zijn. Ook ouders met andere beroepen waarbij het moeilijk is om thuis te blijven, voorzien problemen. 

"Dat de scholen gaan sluiten daar heb ik begrip voor", zegt Mirella van Meurs uit Heemskerk. Zij werkt als beveiliger. "Dat betekent dat ik opvang moet zoeken voor mijn drie kinderen. Dus dat betekent dat ik thuis moet blijven. Ik heb geen alternatieven binnen de familie om de kinderen op te laten vangen." 

Corona in Noord-Holland

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in Noord-Holland? Wij verzamelen het laatste nieuws op onze themapagina.