Ga naar Content

Topman Schiphol boos op FNV: "Niet zorgvuldig over veiligheid grondpersoneel"

Topman Dick Benschop van Schiphol vindt dat FNV niet zorgvuldig handelt met voorbeelden van veiligheidsincidenten op het platform van de luchthaven. Volgens de bond is de veiligheid van het platformpersoneel steeds vaker in het geding en heerst er een angstcultuur.

Voor de camera van NH Nieuws geeft Benschop FNV een veeg uit de pan: "Als je over veiligheid begint, moet je uitermate zorgvuldig zijn. Dat is FNV niet."

Dick Benschop is boos op FNV - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers van 2019, stonden naast de financiële resultaten stonden ook thema's als duurzaamheid, het coronavirus en de veiligheid op Schiphol centraal. Zo zegt Benschop meer haast te gaan maken met al eerder aangekondige duurzaamheidsmaatregelen om de stikstofneerslag terug te dringen en is de luchthaven voorbereid mocht een passagiers met het coronavirus via Schiphol Nederland binnenkomen.

Veiligheid

Benschop begon de persbijeenkomst door stil te staan bij het verbeteren van de veiligheid op Schiphol, en dan met name het terugdringen van incidenten met vliegtuigen en op het platform.

Volgens de topman heeft Schiphol in 2019 al maatregelen kunnen nemen, zoals het efficiënter maken van de verkeerstoren en aanpassingen op de taxibanen, maar moet er nog veel gebeuren. Voorbeelden zijn een centraal uitgiftepunt voor alle platformvoertuigen en nieuwe regels voor het slepen van vliegtuigen.

Angstcultuur

Deze week kreeg Schiphol er van vakbond FNV de wind van voren over de veiligheidssituatie op het platform. De bond wil dat de Tweede Kamer Schiphol voortaan verplicht de veiligheid aan te pakken, omdat de luchthaven dat zelf niet voldoende zou willen doen om kosten te drukken.

Daarbij haalde FNV voorbeelden aan van incidenten waarbij het personeel die niet durfde te melden, vanwege een angstcultuur op Schiphol. Benschop reageerde vandaag op de beschuldigingen en zegt dat FNV niet zorgvuldig handelt en daarbij met voorbeelden komt die niet kloppen.

Dick Benschop van Schiphol is boos op FNV - NH Nieuws/Doron Sajet

Eerder deze week was FNV Schiphol-campagneleider Joost van Doesburg in de Tweede Kamer om de bevindingen van de bond aan de Kamerleden te overhandigen. Van Doesburg noemde daar wat voorbeelden waar Benschop nu boos over is.

FNV wil dat Schiphol veiliger wordt - NH Nieuws/Doron Sajet

Momenteel moet er nog een besluit worden genomen op welke manier Schiphol volgend jaar weer mag groeien. Voorwaarden zijn dat de hinder voor de omgeving afneemt en de veiligheid op en rondom Schiphol verbeterd.

Maar onder meer door de stikstofcrisis lijkt dat besluit steeds verder naar voren te worden geschoven. Tot ergernis van Schiphol en KLM. Die willen dat luchtvaartminister Van Nieuwenhuizen snel een knoop doorhakt.

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!