Ga naar Content

Harsco doet nog steeds stof opwaaien: vanaf nu 30.000 euro boete per overtreding

VELSEN-NOORD - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft eerder deze week een nieuwe dwangsom opgelegd aan Harsco Metals, de slakverwerker op het terrein van  Tata Steel die al geruime tijd onder een vergrootglas ligt. Ditmaal moet het bedrijf per overtreding 30.000 euro aftikken. 

Foto: NH Nieuws

Bij het kiepen van slak - een product dat overblijft bij de productie van staal - komt stof vrij. In die stof zitten meerdere zware metalen, waaronder grafiet, maar ook vanadium, lood en mangaan. 

De zogenaamde grafietregens komen niet alleen op het terrein, maar ook daarbuiten terecht. Vooral Wijk aan Zeeërs gingen geruime tijd gebukt onder de uitstoot. Met de regelmaat van de klok werden hun auto's en vensterbanken bedekt onder een zwarte, glinsterende laag stof.

Toch valt die overlast nog mee, vergeleken bij de mogelijke gezondheidsschade. Het RIVM concludeerde dat de zware metalen in de uitstoot zeker voor de gezondheid van kleine kinderen verstrekkende gevolgen als 'neurologische ontwikkelingsstoornissen' kan hebben. Tata Steel probeerde de onrust de kop in te drukken door omwonenden te verzekeren dat de RIVM-conclusies voorbarig waren, en de risico's zouden meevallen. 

Lees ook

In november 2018 besloot de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied slakverwerker - de bron van de uitstoot - met een dwangsom onder druk te zetten. Per overtreding zou het bedrijf een boete van 5.000 euro krijgen, met een maximaal boetebedrag van 150.000 euro. Binnen drie maanden was het maximale aantal van dertig boetes opgelegd, waarna de omgevingsdienst op zoek ging naar een nieuwe stok om mee te slaan.  

Besloten werd de dwangsom te verhogen: in plaats van 5.000 euro per overtreding moest Harsco een boete van 25.000 euro per geconstateerde overtreding betalen, met een maximum van 300.000 euro. Ook dat leek weinig indruk te maken, want binnen negen dagen stond de teller alweer op drie boetes. Aan het einde van de zomer van vorig jaar - zo rond september - had de provincie twaalf boetes uitgedeeld en was de limiet bereikt. 

Lees ook

De derde dwangsom is een vervolg op de tweede, van 25.000 euro per overtreding, schrijft de omgevingsdienst op haar website. De dwangsom is opgelegd 'omdat het bedrijf niet kan voldoen aan de regels die zijn gesteld voor stofuitstoot bij het kiepen van slakken'. Opnieuw is het boetebedrag verhoogd: ditmaal gaat het om 30.000 euro per geconstateerde overtreding, met een maximum van 20 overtredingen (600.000 euro). 

Tot nog toe heeft Harsco 450.000 euro aan boetes opgelegd gekregen. Hoewel het bedrijf in beroep ging, oordeelde de rechter dat de boetes terecht waren opgelegd. "De gevolgen van de overtreding voor de omgeving kunnen immers ernstig zijn", aldus de rechtbank. Met de huidige dwangsom erbij kan het totale boetebedrag oplopen tot boven de één miljoen euro. 

Toch ligt niet alleen Harsco onder vuur. Ook Tata Steel zelf heeft herhaaldelijk dwangsommen opgelegd gekregen om het bedrijf ertoe te bewegen de overlast voor de omgeving terug te dringen. Nadat het bedrijf zelf had geconcludeerd dat de uitstoot hoger was dan wettelijk toegestaan, ging de provincie diep door het stof: het toezicht had gefaald

Lees ook

Het hoofdpijndossier Tata Steel was voor gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) vorig jaar aanleiding om op te stappen. Nadat hij jarenlang tevergeefs had geprobeerd 'een goede balans te vinden tussen de gezondheid van de omwonenden en de economische belangen van Tata Steel', gooide hij het bijltje er bij neer. Vorige week werd bekend dat Jeroen Olthof hem opvolgt

Reactie Omgevingsdienst

De Omgevingsdienst Noordzeekanaal schrijft dat 'de derde last na twintig verbeuringen is uitgewerkt', maar over of de dwangsom na twintig overtredingen opnieuw wordt verhoogd, of dat er andere maatregelen worden genomen, is nog niet bekend. Tegen NH Nieuws zegt een woordvoerder van de Omgevingsdienst:  "In overleg met de provincie wordt dat bepaald. De Omgevingsdienst maakt geen beleid, de provincie wel."

Wel zegt ze te verwachten dat het aantal bekeuringen dat hierna wordt uitgegeven niet weer zo snel oploopt, dat er weer een dwangsom moet worden opgelegd. "Er wordt op dit moment ook een hele een hal gebouwd." Over de termijn waarop Harsco deze huidige opgelegde dwangsom moet betalen, kan zij ook niets zeggen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!