Start van hoofdcontent

VELSEN

nl

Toezichthouders in de fout: uitstoot Tata Steel blijkt veel hoger

5 december 2019, 12.18 uur · Aangepast 5 december 2019, 13.55 uur · Door Redactie

VELSEN - De koelers van de Sinterfabriek van Tata Steel stoten anderhalf tot twee keer zoveel stof uit als volgens de vergunning mocht. De provincie, die hier toezicht op moest houden, gaat onderzoeken hoe dit al die jaren heeft kunnen gebeuren. Ook wordt er gekeken of dit bij andere Tata-fabrieken het geval is. 

NH / Dennis Mantz

Gedeputeerde Adnan Tekin betreurt ten zeerste dat de hogere uitstoot niet eerder is opgemerkt. De hoge uitstoot kwam aan het licht na onderzoek van het staalbedrijf zelf. 

"Veel inwoners van de IJmond maken zich grote zorgen over het effect van stof op hun gezondheid. Het minste dat ze van ons mogen verwachten is dat we goed in kaart hebben waar het om gaat",  zegt hij in een verklaring

Lood in de lucht

Sinter is een halffabricaat en een van de grondstoffen waarmee staal wordt gemaakt. De koelers zorgen ervoor dat de sinters kunnen afkoelen en daar komt stof bij vrij. Een gedeelte daarvan komt direct in de buitenlucht en bevat een aantal metalen zoals lood. "Maar de concentraties blijven ruim binnen de geldende grenswaarden voor de luchtkwaliteit in de omgeving", aldus Tata Steel. 

In de huidige vergunning mag die uitstoot maximaal 1 kilo per uur zijn, maar nu blijkt dat er 1,5 tot 2 keer zoveel in de lucht terecht is gekomen. 

Toezichthouders in de fout

De provincie gaat onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe dit zoveel jaar door de provincie en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, maar ook door Tata, niet is opgemerkt.

Daarnaast heeft de provincie een groot onderzoek aangekondigd naar de werkelijke uitstoot van Tata Steel. Tekin heeft opdracht gegeven om vergunningen van Tata Steel-fabrieken te vergelijken met de werkelijke situatie. Het gaat hierbij, naast de Sinterfabriek, om de Pelletfabriek en beide hoogovens. 

Tata gaat daarnaast een extra filter installeren waardoor de uitstoot aanzienlijk vermindert. Die is wel pas over 15 tot 18 maanden klaar. Dat heeft volgens het bedrijf te maken met de levertijd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!