Ga naar Content

Het Zwarte Gat met oud-marathonschaatsster Mariska Huisman: "Balans vinden"

In de zesde en laatste aflevering van de serie 'Het Zwarte Gat' zoeken we voormalig schaatsster Mariska Huisman op. De geboren Andijkse behoorlijke jarenlang tot de top van het marathonschaatsen, maar in 2015 vond ze het genoeg. We spreken met haar af op schaatsbaan De Westfries in Hoorn. "Ik schaats bijna nooit meer."

Heel wat rondjes heeft Mariska Huisman geschaatst op de baan in Hoorn, hier legde zij de basis voor vele successen. Vaak was ze de sterkste in de sprint. "Een tweehonderd kilometer tocht is eigenlijk geen zak aan. Het duurt zo lang.  Alleen als de finish in zicht komt, dan denk ik ben er nu bijna. Het geeft wel voldoening als je klaar bent. Dat zeker."

Een tweehonderd kilometer tocht is eigenlijk geen zak aan

MAriska huisman

In 2013 veroverde Huisman de titel Nederlands kampioene op natuurijs op het Veluwemeer. Dat beschouwt ze als haar mooiste overwinning. "Heel mooi om die op je naam te hebben staan en dat is ook het laatste NK op natuurijs geweest. Dus eigenlijk ben ik nog steeds de Nederlands kampioene."

Het Zwarte Gat met oud-marathonschaatsster Mariska Huisman - NH Nieuws

Bekijk hier de video voor de hele aflevering van 'Het Zwarte Gat' met oud-marathonschaatsster Mariska Huisman.

Iedere dag mis ik hem nog

Mariska Huisman

Vele en mooie overwinningen behaalde Huisman in haar loopbaan. En altijd was er die lach op haar gezicht, maar eind 2013 stortte haar wereld in. Haar broertje Sjoerd overleed plotseling door een hartstilstand. Sjoerd behoorde ook tot de top van het marathonschaatsen. "Op het moment dat je broertje is overleden, dan denk je dat is niet waar. Dat geloof je niet."

"Iedere dag mis hem nog. Ik denk dat het goed is om erover te praten, zo wordt hij niet vergeten. Dat is ook wel weer mooi." Bij schaatsbaan De Westfries wordt hij zeker niet vergeten, binnen in het restaurant hangt er een grote prachtige foto van Sjoerd. "Ik word er blij van als ik naar deze foto kijk. Zijn lach, dat had hij altijd wel."

Een jaar na het overlijden van haar broertje Sjoerd besloot Mariska een punt achter haar carriere te zetten. "Was geen moeilijke beslissing. Ik deed het al zo lang en altijd mee bezig. Op een gegeven moment dacht ik het is nu tijd voor andere dingen."

Ging ik drie keer de trap op en af rennen

Mariska huisman

"In het begin beetje wennen. Zeker lichamelijk. Je bent gewend om altijd de sporten. Als je dan stapje minder doet, dan vraagt je lichaam om beweging. Toen ging ik drie keer de trap op en af rennen. Dan moet je balans in vinden in het begin." Kijkt de oud-schaatsster terug op haar periode vlak na het stoppen. Echter van een zwart gat is geen sprake geweest. "Ik heb dat niet zo beleefd. Komt omdat ik naast het schaatsen een sociaal leven had."

Bekijk hieronder de vijf vorige aflevering van 'Het Zwarte Gat'.

Lees ook