Ga naar Content

Het Zwarte Gat met oud-toproeier Roel Braas: "Je hebt niks"

Deze week Roel Braas in de serie ‘Het Zwarte Gat’. De oud-toproeier won indrukwekkende prijzen en deed mee aan twee Olympische Spelen. Begin 2018 zette hij een punt achter zijn carrière. Daarna pakte hij zijn oude werk als hovenier weer op. We zoeken de grote en gespierde Roel Braas op in fitness De Kloek in Middenbeemster, want daar begon het ooit voor hem op de roeimachine. "Ik deed het als warming-up voor de krachttraining. Meer was het niet."

Veel mensen vroegen waar ik roeide, maar ik roeide helemaal niet.

Roel Braas

Het Zwarte Gat met oud-toproeier Roel Braas - NH Nieuws

Bekijk de video voor de hele aflevering van 'Het Zwarte Gat' met Roel Braas.

De sportschool in Middenbeemster deed in die tijd ook mee aan de NK indoorroeien in Amsterdam. Dat leek de jonge Roel Braas wel wat en dat ging vervolgens uitstekend. De tweede keer dat hij meedeed pakte hij al de Nederlands titel bij de junioren. "Veel mensen kwamen naar me toe en vroegen waar ik roeide. Ik zei dat ik helemaal niet roeide. Zo is eigenlijk een beetje gegaan."

Roel Braas komt uiteindelijk terecht bij studentenroeivereniging Okeanos aan de Bosbaan in Amsterdam. En ook in de boot bleek de inwoner uit Breezand over veel talent te beschikken. Naast twee deelnames aan de Olympische Spelen won Braas ook de Holland Beker van 2013 en 2014. "Dat was wel uniek."

Foto:

Begin 2018 vond Braas het op zijn dertigste genoeg. Hij was het niet eens met het selectiebeleid bij de Nederlandse roeibond en hij wilde meer thuis zijn bij zijn gezin. "Ik heb twee kinderen en mijn zoontje was op een gegeven moment een beetje vervreemd van me." Verder kon Braas ook moeilijk rondkomen van het roeien. "Je bouwt geen pensioen of niks op. De enige mensen die pensioen opbouwen, zijn de mensen die bij NOC*NSF werken. Je hebt niks."

Ik baalde ervan, want ik had nog wel willen roeien.

Roel Braas

"Ik heb er de eerste maanden wel moeite mee gehad. Als het seizoen dan begint, dan denk je daar had ik ook tussen kunnen liggen. Ik baalde ervan, want ik had ook nog wel willen roeien. Maar het leven loopt zoals het loopt." Blikt de nuchtere Braas terug op zijn beslissing om te stoppen.

Inmiddels heeft de oud-roeier een eigen hoveniersbedrijf. Dat loopt prima, hij krijgt veel klussen en geniet van zijn nieuwe leven. "Ik vind het lekker om buiten te zijn, ik vind het niks om de hele dag achter een laptop te zitten."

Volgende week in de laatste aflevering van 'Het Zwarte Gat' oud-marathonschaatsster Mariska Huisman.

Lees ook