Ga naar Content

Het Zwarte Gat met oud-topturnster Renske Endel: "De wereld opende zich"

Renske Endel schreef in 2001 historie met haar zilveren plak op het WK turnen. Nooit eerder behaalde een landgenote daarvoor zo'n prestatie. Inmiddels is ze al jaren gestopt met turnen en verdient Endel tegenwoordig haar geld met acrobatische optredens. "Dit is m'n nieuwe passie." We zoeken haar op in een nieuwe aflevering van 'Het Zwarte Gat'.

Renske Endel groeide op in Noord-Scharwoude. In de speeltuin kwam ze voor het eerst in aanraking met de rekstok en dat was het begin van haar indrukwekkende turncarrière. Via de plaatselijke gymclub werd ze gevraagd voor topsportvereniging Kracht en Vriendschap in Opmeer. Dat klinkt als een mooie uitdaging, maar zo ervaarde Endel dat niet. "Ik had moeite met het stukje moeten. Ik merkte dat ik er echt verdrietig van werd. In het klaslokaal keek ik dan naar de de klok en dacht met een uur word ik alweer opgehaald."

Het Zwarte Gat met Renske Endel - NH Nieuws

Bekijk de video voor het hele verhaal van Renske Endel in Het Zwarte Gat.

Het was heel dubbel. Ik had heel veel liefde voor de sport, maar ik was niet gelukkig.

Renske Endel

Op haar zestiende krijgt Renske Endel een enorme dip. Ze besluit te stoppen bij Kracht en Vriendschap. Vervolgens gaat ze toch verder met turnen in Nijmegen bij de Hazenkamp. "Daar heb ik mezelf teruggevonden en een jaar later werd ik tweede op het WK."

Foto:

In 2003 zette Endel een punt achter haar loopbaan. Uiteindelijk komt ze terecht in de acrobatiek. "Ik voelde toen dit op m'n pad kwam dat de wereld zich opende. Ik vond het heel leuk, mooie ervaringen."

Veel oud-topsporters krijgen te maken met het 'zwarte gat'. Een nieuw leven, een leven zonder wedstrijdspanning, aandacht en spotlights. Iedere sporter gaat daar op een andere manier mee om. Endel herkent dat wel. "In het zoeken naar je eigen identiteit wel, maar door de acrobatiek viel het wel meer weg. Al is het altijd wel een zoektocht gebleven."

"Ik ben nu veel opener en geniet meer van het leven. Ik sta meer in de wereld." Concludeert Endel over haar huidige leven.

Lees ook