Ga naar Content
Noord-Holland

Compliment voor een oorlogsmonument gaat naar Heemstede

12 april 2017, 00.56 uur · Aangepast 12 april 2017, 01.09 uur
Door: · Foto: Nationaal Comité 4 & 5 mei

HEEMSTEDE De gemeente Heemstede heeft vanavond in het gemeentehuis van Velsen het Compliment voor een Oorlogsmonument 2017 ontvangen. De combinatie van het Vrijheidsbeeld en het Boek van de Namen was doorslaggevend voor de jury.

In totaal waren er vijf oorlogsmonumenten genomineerd voor de verkiezing, die door de provincie Noord-Holland is georganiseerd. Naast het monument in Heemstede waren dat de Herdenkingsstenen in Alkmaar, Schaduwcorrectie Mei 1995 in Enkhuizen, het Oorlogsmonument voor de gefusilleerden bij de Grote Kerk te Hoorn en monument Landswerf te Medemblik

Eervol: Compliment voor een oorlogsmonument voor Vrijheidsbeeld en Joods monument (Boek van de Namen) #Heemstede pic.twitter.com/zlj2VSXmkG

— Heemstede (@Heemstede) April 11, 2017

Het Vrijheidsbeeld is een beeld van een vrouw die haar gezicht afwendt terwijl ze haar ketenen afwerpt. "De ketenen werpt ze af omdat ze haar vrijheid herwonnen heeft", legde de Heemstede gemeentesecretaris Willem van den Berg eerder aan NH Nieuws uit. "Haar gezicht wendt ze af omdat ze de bezetter verafschuwt." 

Lees ook: Het levendigste oorlogsmonument van Noord-Holland: Heemstede

Sinds 2015 staat naast het Vrijheidsbeeld van Mari Andriessen het Boek van de Namen van Patrick van de Vegt. "Daarin staan alle namen van Joodse slachtoffers van de oorlog", aldus Van den Berg. "Door hier soms even bij stil te staan, krijgen alle slachtoffers ineens een gezicht."

"De jury is onder de indruk van de combinatie van het oudere oorlogsmonument het Vrijheidsbeeld van Mari Andriessen en het nieuwe Boek van de Namen van Patrick van de Vegt in Heemstede", schrijft juryvoorzitter en Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes in het juryrapport. "Deze beelden staan op zichzelf maar versterken elkaar op de serene plek in het groen."

'Levend' houden
Voor de beoordeling heeft de jury onder meer gekeken naar de wijze waarop het monument 'levend' wordt gehouden. Ook is onderzocht hoe het beheer en behoud van de monumenten nu en in de toekomst is geregeld.  

"De gemeente [Heemstede, red] organiseert veel activiteiten, waaronder voor scholen", schrijft de jury. "Ieder jaar op 4 mei eindigt de stille tocht bij de monumenten, waar de herdenking plaatsvindt die door enkele honderden inwoners wordt bijgewoond. Ook heeft de gemeente een gedegen onderhoudsplan voor de monumenten." 

Duizend euro
Behalve een sculptuur ontvangt de gemeente een bedrag van duizend euro, dat gebruikt kan worden voor activiteiten rond het monument. Bekijk hieronder een videoportret van de oorlogsmonumenten in Heemstede.