Ga naar Content

Het levendigste oorlogsmonument van Noord-Holland: Enkhuizen

ENKHUIZEN De provincie Noord-Holland heeft vijf oorlogsmonumenten genomineerd voor de prijs 'Compliment voor een oorlogsmonument'. In deel 2 van een vijfdelige serie belicht NH Nieuws vandaag het herdenkingsmonument Schaduwcorrectie Mei 1995 in Enkhuizen. Op 11 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

"Als je bij het monument komt, ben je je meteen bewust van het feit dat het uit verschillende elementen bestaat. Het schelpenpad stemt tot nadenken, het huisje biedt beschutting en de pilaar reikt omhoog: dat geef hoop en houvast. Die pilaar staat op een sokkel, waar de initialen, en geboorte- en sterfjaren van zestien verzetsstrijders staan", vertelt Dieneke van Tongeren-Schuijt van Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatiecomité Enkhuizen.

Schaduwzijde
Het monument dankt zijn naam aan het moment dat het werd gemaakt, vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. "En in mei valt de schaduw van de zon om 12.00 uur precies over het witte paadje: dat is de schaduwcorrectie, die staat voor de schaduwzijde van de mens. Daar moeten we altijd alert voor zijn: discriminatie, onderdrukking, geestelijk en fysiek geweld", legt Dieneke uit.

Ze vervolgt: "Mijn vader heeft in een concentratiekamp gezeten en misschien dat ik daarom zo'n drive heb om discriminatie tegen te gaan. Hij kreeg een jasje met een nummer en een driehoek, omdat hij in het verzet zat. Ik ben dankbaar dat ik met dit jasje nog regelmatig zijn verhaal mag vertellen, ook aan de jongere generatie."

Lees ook: Het mooiste oorlogsmonument van Noord-Holland: Alkmaar

De andere genomineerden zijn de Herdenkingsstenen in Alkmaar, het Boek van de namen samen met het Vrijheidsbeeld te Heemstede, het Oorlogsmonument voor de gefusilleerden bij de Grote Kerk te Hoorn en monument Landswerf te Medemblik.

De provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité kiezen aankomende dinsdag een winnaar in Velsen. De winnaar ontvangt een sculptuur en 1.000 euro ter ondersteuning van activiteiten rondom het monument. De jury bestaat onder andere uit Commissaris van de Koning Johan Remkes. 

Foto: Nationaal Comité 4 & 5 mei