Ga naar Content

Het levendigste oorlogsmonument van Noord-Holland: Alkmaar

ALKMAAR De provincie Noord-Holland heeft vijf oorlogsmonumenten genomineerd voor de prijs Compliment voor een oorlogsmonument. Vandaag licht NH Nieuws de herdenkingsstenen in Alkmaar uit in deel 1 van een vijfdelige serie in aanloop naar de bekendmaking van de winnaar op 11 april.

De herdenkingsstenen die voor verschillende deuren door het centrum liggen, herinneren de Alkmaarders aan de Joden die in de Tweede Wereldoorlog uit hun huis werden gehaald om naar kampen te worden gebracht. Op de stenen staan de namen en geboorte- en sterfdatum. 

Verval
George Diamant overleefde Auschwitz en vindt het belangrijk dat Alkmaar een oorlogsmonument heeft. "De Holocaust is een teken van moreel verval van een hoog intelligent land. Ondanks de intelligentie liet men zich leiden door valse ideologie, racisme en vooroordelen."

Het monument is van Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar. Anneke van Wordragen is voorzitter van de stichting en hoort van inwoners dat de stenen belangrijk zijn in de stad. "Mensen komen erlangs, staan stil en lezen de stenen en lopen vervolgens pratend weg. Het heeft een enorme impact."

Geen herhaling
Ook George benadrukt het belang van de stenen. "Het maakt het publiek erop attent dat er iets niet klopte. Met dit soort monumenten wordt ervoor gezorgd dat zulke ideologieën niet herhaald kunnen worden."

De andere genomineerden zijn het Herdenkingsmonument voor de Schaduwcorrectie mei 1995 in Enkhuizen, het Boek van de namen samen met het Vrijheidsbeeld te Heemstede, het Oorlogsmonument voor de gefusilleerden bij de Grote Kerk te Hoorn en monument Landswerf te Medemblik.

De provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité kiezen aankomende dinsdag een winnaar in Velsen. De winnaar ontvangt een sculptuur en 1.000 euro ter ondersteuning van activiteiten rondom het monument. De jury bestaat onder andere uit Commissaris van de Koning Johan Remkes. 

Foto: Compliment voor een oorlogsmonument