Ga naar Content

Het levendigste oorlogsmonument van Noord-Holland: Heemstede

HEEMSTEDE De provincie Noord-Holland heeft vijf oorlogsmonumenten genomineerd voor de prijs 'Compliment voor een oorlogsmonument'. Vandaag licht NH Nieuws het 'Boek van de namen' samen met 'het Vrijheidsbeeld' te Heemstede uit in deel 3 van een vijfdelige serie. De bekendmaking van de winnaar is op 11 april.

"Het beeld toont een vrouw die haar ketenen afwerpt en die haar gezicht afwendt. De ketenen werpt ze af, omdat ze haar vrijheid herwonnen heeft: haar gezicht wendt ze af, omdat ze de bezetter verafschuwt", legt gemeentesecretaris Willem van den Berg van Heemstede uit. "Daarnaast staat het Boek van de namen, dat is sinds 2015 is. Daarin staan alle namen van de Joodse slachtoffers van de oorlog."

Zes miljoen
"Door hier soms even bij stil te staan, krijgen alle slachtoffers ineens een gezicht. Dan realiseer ik me ook: er zijn geen zes miljoen mensen omgekomen, dat is te abstract. Er is een joods kind omgekomen, er is een joodse man omgekomen. En dat zes miljoen keer. Dat komt binnen."

De plek is met een speciale reden gekozen. In 1938 werd er op deze plek een beeld gebouwd voor koningin Juliana. Inwoners van Heemstede legden in de Tweede Wereldoorlog uit protest tegen de Duitsers elke keer bloemen bij het beeld, tot ergernis van de bezetter. Daarom sloopten de Duiters het beeld tijdens de oorlog. "En precies hier staat nu het oorlogsmonument."

Belang van vrijheid
Volgens Van den Berg komen er jaarlijks honderden mensen naar het beeld tijdens de 4 mei-herdenking. "Jong en oud komt kijken, om zich bewust te maken van het belang van vrijheid. Je kunt niet genoeg stilstaan bij de waarde van een vrij leven.

De andere genomineerden zijn de Herdenkingsstenen in Alkmaar, Schaduwcorrectie Mei 1995 in Enkhuizen, het Oorlogsmonument voor de gefusilleerden bij de Grote Kerk te Hoorn en monument Landswerf te Medemblik.

De provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité kiezen aankomende dinsdag een winnaar in Velsen. De winnaar ontvangt een sculptuur en 1.000 euro ter ondersteuning van activiteiten rondom het monument. De jury bestaat onder andere uit Commissaris van de Koning Johan Remkes. 

Foto: Nationaal Comité 4 & 5 mei