Ga naar Content

Het levendigste oorlogsmonument van Noord-Holland: Medemblik

MEDEMBLIK De provincie Noord-Holland heeft vijf oorlogsmonumenten genomineerd voor de prijs Compliment voor een oorlogsmonument. Vandaag licht NH Nieuws het monument Landswerf te Medemblik uit in het laatste deel van een vijfdelige serie in aanloop naar de bekendmaking van de winnaar morgen.

"Een oorlogsmonument in staal en hout. In het staal zie je de outline terug van het hoofdgebouw van het voormalig ziekenhuis Landswerf. Staal staat voor moed, lef en voor verzet. Het houten koffertje ernaast staat er verlaten bij, achtergelaten door een patiënt die tijdens een razzia is meegenomen. Twee elementen met twee bijzondere verhalen", vertelt Peter Sasburg. Hij is projectleider van het Monument Landswerf.

Onderduikers
"Het monument is mede ter nagedachtenis aan drie belangrijke mensen in het verzet: Pieter Brittijn, Wieger Boonstra en Roelof Oost. Die drie hebben heel veel gedaan om onderduikers een plek te geven. Dat is helaas niet goed gegaan, daarom hebben we om hen te herdenken het koffertje erbij gezet."

"In het ziekenhuis was een enorm spanningsveld: er waren joodse verplegers en patiënten, er waren NSB-verplegers en als laatste waren er verzetsverplegers. Dat gaf de nodige wrijving, maar tot aan het einde van de oorlog hebben ze dat goed volgehouden."

Vrijheid
"Laten we leren uit die periode", zegt burgemeester Frank Streng. "De kwaliteit van de samenleving wordt bepaald door de manier hoe je met de kwetsbaren omgaat. Dat symboliseert dit monument, dat je ook nu een beroep kan doen op je levenskwaliteit, door de vraag te stellen: 'Mag ik leven in vrijheid?' Dat konden zij vroeger niet, maar wij nu wel."

De andere genomineerden zijn de Herdenkingsstenen in Alkmaar, het herdenkingsmonument Schaduwcorrectie Mei 1995 in Enkhuizenhet Boek van de namen samen met het Vrijheidsbeeld te Heemstede en het Oorlogsmonument voor de gefusilleerden bij de Grote Kerk te Hoorn.

De provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité kiezen morgen een winnaar in Velsen. De winnaar ontvangt een sculptuur en 1.000 euro ter ondersteuning van activiteiten rondom het monument. De jury bestaat onder andere uit Commissaris van de Koning Johan Remkes. 

Foto: Nationaal Comité 4 & 5 mei