Ga naar Content

Geliefd restaurant krijgt tweede leven in Lijnden: "Dit is onze huiskamer"

Lang zag het er naar uit dat café-restaurant QuatreBeach uit Badhoevedorp zou verdwijnen, en niets is minder waar. Na een lange zoektocht kon het mateloos populaire terras terecht in het gemaal van het naastgelegen Lijnden. Daardoor heeft dat dorp nu voor het eerst in een kwart eeuw weer een plek om iets te drinken. En stamgasten uit Badhoevedorp hoeven maar een kilometer extra te fietsen. Reden genoeg voor een feestje.

Dorpelingen uit Lijnden en Badhoevedorp zijn dolblij met de nieuwe plek van QBeach - NH Nieuws

Badhoevedorper Hartger Pen wist dat het tijdelijk was, zijn plek in Badhoevedorp. Ingeklemd tussen de twee delen van het dorp, op de plek waar vroeger de A9 liep, mocht hij vijf jaar blijven. "Maar in die tijd zijn we uitgegroeid tot een huiskamer voor heel veel dorpelingen", vertelt Pen.

Toen het dorp hoorde dat er voor nieuwe locaties noodgedwongen werd gekeken naar Amsterdam en De Kaag, kwamen zij dan ook massaal in actie. Dat vertelt Karin van Gils, lid van de bewonersraad: "We hebben meteen een petitie opgezet om QBeach, zoals het bij ons bekendstaat, hier te houden en godzijdank is dat gelukt."

Nog steeds op fietsafstand

Noem het naamsbekendheid, noem het geluk, maar de eigenaar van het restaurant dat al jaren in het gemaal bij Lijnden zat was op zoek naar iemand die zijn locatie kon overnemen. En laat het gemaal nu op nog geen kilometer van het oude QBeach liggen. Perfecter kon haast niet.

Pen is door het dolle heen met zijn nieuwe plek: "We zitten op een schitterende locatie, in een monument. En dat nog steeds op fietsafstand van Badhoevedorp." Om de gasten te helpen die lopend naar het terras kwamen of slecht ter been zijn, rijdt er zelfs een pendelbusje heen en weer tussen de oude en nieuwe plek.

"We hebben hier ook al weinig winkels"

Lijndense over het horecabestand in haar dorp

En niet alleen Badhoevedorpers zijn blij met de nieuwe stek in het gemaal, ook Lijndenaren zijn in hun nopjes. Na 25 jaar is er eindelijk weer laagdrempelige horeca in het dorp te vinden. "We hebben hier ook al heel weinig winkels, dus ik ben echt heel blij dat er zoiets bij is gekomen." Op de pre-opening voor dorpsgenoten kwamen maar liefst tweehonderd mensen af. 

Op een enkeling na maken weinig mensen in het dorp zich zorgen maken over mogelijke geluidsoverlast van het terras. Dat was in Badhoevedorp wel anders, waar een enkele buurman meerdere rechtszaken aanspande tegen de eigenaren. Als het aan Hartger Pen ligt gaat dat niet nog een keer gebeuren.

Maatregelen tegen geluid

"We hebben allemaal maatregelen genomen om het geluid tot een minimum te beperken, zowel bouwtechnisch als daaromheen", vertelt hij. Naast extra sluizen en plafonds hangen overal rond het gebouw borden die bezoekers manen rekening te houden met de buren. 

De enige zorg die de vaste gasten nu nog lijkt te resten, is dat ze het café-restaurant vanaf nu moeten delen met de Lijndenaren. Maar dat gaat geen probleem opleveren, verwachten de Badhoevedorpers: "Zolang het maar gezellig is doen we met iedereen een drankje."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]