Ga naar Content

Al duizenden handtekeningen voor behoud Badhoevedorpse strandtent: "Net een dorpshuis"

Kun je in oktober volgend jaar nog met zand tussen je tenen een caipirinha drinken bij QBeach? Die vraag houdt Badhoevedorpers massaal bezig: een petitie voor behoud van de populaire strandtent aan de Sloterweg is inmiddels duizenden keren getekend.  

Beachbar Qbeach aan de Sloterweg in Badhoevedorp - Foto: Qbeach

Het in 2019 geopende QBeach staat op de plek waar enkele jaren geleden de A9 Badhoevedorp in tweeën splitste. Nadat de snelweg dwars door het dorp was vervangen door een snelweg om het dorp heen, besloten Hartger Pen en zijn gezin er een beachbar met stadsstrand te openen. 

Dat hun tropisch paradijs een tijdelijk karakter zou hebben, was toen al bekend. Uiterlijk eind september 2024 moet QBeach wijken, zodat de gemeente haar plannen met het centrum van Badhoevedorp kan realiseren, zo luidt de afspraak. 

Deadline

Nu die deadline langzaam maar zeker dichterbij komt, vragen niet alleen de eigenaren, maar ook vaste bezoekers zich af waar de toekomst van QBeach ligt. Dat de beachbar levensvatbaar is én bestaansrecht heeft, lijdt volgens hen geen enkele twijfel. 

"De A9 was een soort Berlijnse muur: die muur is weg, het dorp is één geworden en wij zitten ertussenin"

Horeca-ondernemer Hartger Pen

"De club is niet opgenomen in de plannen van de gemeente", vertelt bezoeker Mike Gries. Hij maakt zich zoveel zorgen over het voortbestaan van de beachbar dat hij een petitie is gestart. En die is in een week tijd al ruim 3.500 keer getekend. "Het is geen café, het is geen restaurant", typeert Gries QBeach, "het is sociale ontmoetingsplaats." 

'Dorp is één geworden'

Dat de strandbar in no time een verbindende functie voor Badhoevedorp heeft gekregen, bleek al toen NH Nieuws in de zomer van 2021 langsging. Eigenaar Hartger Pen vertelde toen dat QBeach 'een prominente plaats had ingenomen in het dorp'. "De A9 was een soort Berlijnse muur. Die muur is weg, het dorp is één geworden en wij zitten er tussenin."  

Tekst gaat door onder de video.

Pop-up stadsstrand Badhoevedorp - NH Nieuws

Ook de gemeente erkende destijds de 'toegevoegde waarde' van de strandtent, en zei ook tegen NH Nieuws dat er gezocht werd naar mogelijke 'alternatieve locaties'.

Klachten

Waar eigenaren Hartger en Corina zich in 2021 nog gesteund voelden door de gemeente, is dat inmiddels wel anders. "Twee jaar geleden hing er een heel positieve sfeer rond QBeach", vertelt Corina aan NH Nieuws, "maar na vierhonderd klachten is er negatieve sfeer ontstaan." 

Die klachten zijn voor het grootste deel ingediend door één buurman, vertelt Corina. "Over onder andere claxonnerende scooters en auto's, zwerfafval en lossende vrachtwagens op de stoep", somt ze de aard van de klachten op. 

In november vorig jaar sprak de buurman in kwestie 'ten einde raad' de Haarlemmermeerse gemeenteraad toe over de overlast die hij ervaart, zo tekende het Witte Weekblad op. 

Dwangsom

QBeach is zó populair dat er zeker op zomerse dagen geregeld meer dan het maximaal toegestane aantal van 30 bezoekers aanwezig is. Om af te dwingen dat QBeach strenger toeziet op het maximumaantal gasten, heeft de gemeente de beachbar in oktober vorig jaar een last onder dwangsom opgelegd.

Concreet houdt die in dat de eigenaar vanaf 1 februari 2023 'bij geen enkele gelegenheid meer dan dertig bezoekers in de horecagelegenheid mag toelaten', laat de gemeente NH Nieuws weten. Omdat QBeach bezwaar had aangetekend tegen het besluit, is de datum enkele weken opgeschoven. 

"We verwachten de brief binnen enkele weken", vertelt Corina naar aan NH Nieuws, "en een dag later moeten we er op toezien." De horecaondernemers zeggen de regel strikt na te zullen leven, al is het alleen al omdat ze de dwangsom van 50.000 euro per overtreding niet kunnen betalen. "Dan maar de helft van de stoelen en tafels eruit."  

Ook gisteren viel er een brief bij Hartger en Corina op de deurmat, waarin de gemeente de ondernemers onder meer oproept het zwerfvuil rond QBeach te beperken. "Als er één schoon is, ben ik het wel", vertelt Corina emotioneel. "Ik vraag mijn personeel altijd afval op te rapen en weg te gooien, ook als het niet door onze gasten is achtergelaten."  

Dorpshuis

Met zijn petitie roept Mike de gemeente op 'een permanente en prominente' plek voor Qbeach in Badhoevedorp te regelen. Hij benadrukt de belangrijke sociale functie van 'Q', zoals hij de strandtent liefkozend noemt. "Het lijkt soms wel een dorpshuis."  

Ook de gemeente hoort de roep om QBeach een 'permanente plek in Badhoevedorp' te geven. "De geplande ontwikkeling in het centrum van Badhoevedorp zou een goede definitieve plek voor QBeach kunnen zijn", zegt een woordvoerder tegen NH Nieuws. "Deze planontwikkeling loopt en horeca neemt in het toekomstig centrum een belangrijke plek in." 

Toch kan de gemeente niet garanderen dat QBeach daar terechtkan. "Het is echter aan de grondeigenaren in het centrum om te bepalen welk horecaconcept uiteindelijk wordt gerealiseerd." 

Nieuwe tijdelijke horeca

Wel is de gemeente op zoek naar een geschikte nieuwe locatie voor tijdelijke horeca, vertelt de woordvoerder. Als die locatie wordt gevonden, betekent dat niet dat QBeach daar sowieso terecht kan. Zo is de gemeente verplicht om ook andere geïnteresseerde partijen de kans te geven mee te dingen naar zo'n nieuwe plek. 

Hartger en Corina verkennen zelf ook de mogelijkheden om QBeach op een andere plek voort te zetten. "Maar het is wel een hoofdpijndossier geworden, en dat vinden ze bij de gemeente ook."  

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]