Ga naar Content

Criminelen teisteren bedrijventerrein, ondernemers nemen heft in eigen handen

De golf van criminele praktijken die de afgelopen maanden het Zwanenburgse bedrijventerrein De Weeren teistert, is dorpsraadlid Ton Goossens een doorn in het oog. Met een reeks maatregelen hoopt hij de veiligheid te vergroten, al moet hij nog wel de gemeente zien mee te krijgen.

Het meest recente incident op het bedrijventerrein vond plaats op dinsdagavond - Foto: Inter Visual Studio

De incidenten stapelen zich in een rap tempo op, vertelt dorpsraadslid Ton Goossens: "Het is inmiddels vrij goed te voorspellen waar binnen nu en een jaar wat gaat gebeuren." Hij wijst daarbij onder andere op het hoge aantal panden dat overdag gesloten lijkt en 's avonds ineens druk in bedrijf is.

Dat het zo vaak misgaat op bedrijventerrein De Weeren is voor Goossens geen enkele verrassing meer. Hij is al veertig jaar lang actief op het terrein: eerst als ondernemer, daarna als verhuurder en begin dit jaar ging hij zelf aan de slag om de 'verloedering van het park' aan te pakken.

Meerdere incidenten dit jaar

In februari treft de politie bij een routinecheck in een van de panden maar liefst duizend illegale pillen en liters aan drugsingrediënten aan. Een maand later resulteert een ruzie in een schietpartij, een persoon raakt zwaargewond. En afgelopen dinsdag worden na een melding van een overval bij een bedrijf aan de Venenweg drugs, een vuurwapen en vuurwerk aangetroffen. Een 30-jarige Amsterdammer wordt aangehouden.

Lang zag hij met lede ogen aan hoe het bedrijventerrein veranderde: "De saamhorigheid op het terrein is helemaal weg. Toen ik veertig jaar geleden begon kende ik iedereen, en iedereen kende mij." Naast de gebrekkige veiligheid ergert hij zich ook aan het achterstallige onderhoud op het terrein.

Omdat de gemeente volgens hem veel te weinig doet is hij zelf maar aan de slag gegaan. Na gesprekken met ondernemers op het terrein legt hij nu de laatste hand aan een rapport met wensen en aanbevelingen voor de gemeente: "Uit onderzoek bleek dat bij incidenten de meldingsbereidheid nergens in de gemeente zo laag is als hier, niemand trekt z'n bek open. En als er dan wat gemeld wordt reageert de gemeente daar vaak niet eens op."

"Ik ben echt niet blij dat de gemeente zo verzaakt"

Ondernemer op bedrijventerrein De Weeren

Veel bedrijven zijn blij dat Goossens actie onderneemt, maar vinden het kwalijk dat hij een taak oppakt die volgens hen eigenlijk bij de gemeente ligt. "Het gaat om de hele uitstraling van het terrein, je ziet veel ongewenste activiteiten om je heen. Ik ben echt niet blij dat de gemeente zo verzaakt", vertelt een van de grotere ondernemers op het terrein, die liever anoniem blijft.

In een reactie laat de gemeente weten dat het bedrijventerrein wel degelijk op de radar staat: "Wij krijgen wel af en toe signalen, en er wordt regelmatig gecontroleerd. Initiatieven vanuit de bevolking, zoals die nu worden opgezet, juichen we alleen maar toe." Een woordvoerder verwijst ook naar een eerder project, tussen 2016 en 2018, waar al een keer flink werd ingegrepen om de veiligheid te vergroten.

Georganiseerde misdaad bestrijden

Het bedrijventerrein was toen een zogeheten RIEC-locatie. Deze Regionale Informatie- en Expertisecentra helpen om op lokaal niveau georganiseerde misdaad te bestrijden. Die aanpak heeft volgens de gemeente toen effect gehad.

Een woordvoerder van de politie legt uit dat er constant wordt gemonitord, maar dat de drie incidenten van dit jaar bij elkaar nog niet genoeg aanleiding zijn om weer zo'n project op te zetten. Maar dat kan in de toekomst altijd veranderen.

Ton Goossens heeft in de tussentijd alvast een duidelijk voorstel voor de gemeente: "We willen onder andere graag camera's die registreren welke nummerplaten er het terrein op en af rijden. Zo hopen we ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld dat drugsverkeer weet dat ze in de gaten worden gehouden."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]