Ga naar Content

Burgemeester Haarlemmermeer waarschuwt voor drugscriminelen: "Ruikt u iets vreemds?"

Burgemeester Marianne Schuurmans waarschuwt haar inwoners voor drugscriminaliteit in de buurt vanwege twee grote drugsvondsten in Haarlemmermeer deze maand. Er werd onder andere een drugslab in Rijsenhout ontdekt.

Hulpdiensten rukten massaal uit toen in Rijsenhout een drugslab werd ontdekt - Foto: VLN Nieuws

In het stuk op de website van de gemeente roept Schuurmans de Haarlemmermeerders op om uit te kijken naar mogelijke signalen van drugscriminelen in de buurt: "Ziet u of ruikt u iets vreemds in uw buurt? Of wil iemand uw loods of schuur huren en twijfelt u of dat wel een bonafide huurder is? Meld dat dan bij de politie."

Deze maand werd de gemeente tot twee keer toe opgeschrikt door grote drugsvondsten. Op Valentijnsdag werden bij een routinecontrole in een bedrijvenpand in Zwanenburg zo'n duizend pillen aangetroffen, samen met grondstoffen voor het produceren van drugs. Drie dagen later, op 17 februari, werd bij toeval een drugslab ontdekt aan de Aalsmeerderweg in Rijsenhout.

"Ze beginnen net zo goed een drugslab in een woonwijk met kleine kinderen"

Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer

De criminelen werken meestal vanuit bedrijventerreinen of buitengebieden, maar wagen zich ook steeds dichter bij de mensen, zegt de burgemeester: "Ze beginnen net zo goed een drugslab in een woonwijk met kleine kinderen."

Ondanks deze twee vondsten deze maand is er geen sprake van een verontrustende stijging in het aantal drugsvondsten in de gemeente, vertelt een woordvoerder: "Maar na deze twee vondsten kon een waarschuwing zeker geen kwaad."

Verdachte activiteiten herkennen

De gemeente verricht volgens de woordvoerder iedere maand zogeheten 'integrale controles' op plekken door heel Haarlemmermeer. "Dat gebeurt op basis van meldingen door burgers. Er zijn signalen waaraan je verdachte activiteiten kan herkennen. Des te meer mensen weten dat ze dat soort dingen kunnen melden, des te beter wij ze kunnen bestrijden."

Haarlemmermeer heeft met Schiphol en de Amsterdamse haven twee bekende invoerlocaties voor drugs in de omgeving liggen. Op de luchthaven werd vorig jaar bijvoorbeeld twee keer meer cocaïne gevonden dan in 2022. De oproep van de burgemeester staat daar volgens de woordvoerder los van.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]