Ga naar Content

Arno helpt Oekraïne non-stop: "De oorlog, je staat er mee op en gaat ermee naar bed"

Toen de oorlog in februari 2022 uitbrak in zijn tweede thuisland Oekraïne, begon Arno Klijbroek uit Tuitjenhorn meteen met het inzamelen van materialen om de strijdkrachten te steunen in hun gevecht tegen de Russen. Nu staat hij op het punt om de 240e auto richting het oosten te rijden. De wagen belandt waarschijnlijk vlak achter het front bij Charkov waar nu hard gevochten wordt.

Foto: NH Media

"Dit is nummer 240 maar er zijn alweer meer auto's aangekocht. Met onze stichting De Leeuw Kiev kopen we meerdere wagens per week op. Die belanden dan via een collega-organisatie aan het front waar ze worden ingezet voor de logistiek. Je hebt het dan over de aanvoer van materialen maar ook over het vervoer van gewonden. Er is een schreeuwende behoefte aan pick-ups en busjes. Dat wij die kunnen leveren, zorgt ook voor een mentale steun. De Oekraïners weten dat ze er niet alleen voor staan."

Klijbroek woont afwisselend in Tuitjenhorn en vlakbij Kiev. Daar is het nu relatief rustig. "Met ons gaat het eigenlijk best goed. Onze dochter studeert inmiddels hier in Nederland. En wij zitten om de twee weken hier en in Oekraïne. Ook met mijn bedrijf gaat het, lijkt misschien gek, best goed. De tulpenhandel is goed, behalve dat de boeren hier in Noord-Holland een slechte oogst hebben. En ook de machinehandel gaat goed. Er zijn best veel klanten die juist nu investeren."

In de video zie je hoe het dagelijkse woon-werkverkeer van Klijbroek er nu uitziet, tekst gaat eronder verder.

Arno helpt Oekraïne non stop: "De oorlog, je staat er mee op en gaat ermee naar bed" - Arno Klijbroek

Als Klijbroek niet aan het werk is voor zijn eigen bedrijf dan is hij wel bezig met het inzamelen van goederen. Eerder sprak NH al meerdere malen met Kleibroek ver het inzamelen van generatoren en hulpgoederen

"Dit kan alleen maar doordat mensen ons steunen met geld of bijvoorbeeld met dit soort auto's. Vooral diesels zijn welkom. Alles aan het front draait op diesel. Ik ben bang dat we ook nog wel even door moeten gaan met inzamelen van auto's. Nummer 500 gaan we wel halen, ben ik bang."

Af en toe wordt het gezin in Kiev nog opgeschrikt door het luchtalarm en nu en dan komt er nog een raket overvliegen. Maar relatief gezien is het rustig in de regio rond Kiev. Je zou de indruk kunnen krijgen dat het leven er gewoon weer doorgaat. Toch zit het bij iedereen in het systeem. Vooral de hardheid van de Russische troepen maakt grote indruk op de geboren Westfries.

Meedogenloos

"De oorlog, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Het kost honderden levens per dag. Honderden bommen en raketten, duizenden granaten worden er afgeschoten. Het is meedogenloos. Het verhaal kwam voorbij van een ouder echtpaar dat probeerde te vluchten. De vrouw, die in een rolstoel zat, werd neergeschoten, die werd gewoon vermoord. Haar man wist nog net de Oekraïense stellingen te bereiken, zonder zijn vrouw dus. Het is maar één voorbeeld. Het is onbeschrijfelijk, onmenselijk."

Over ongeveer twee weken vertrekt Klijbroek met de 240ste wagen richting Kiev. Toevallig was deze al in Nederland legergroen gespoten. "Iedereen in Oekraïne is bezig met de oorlog. Iedere tweede familie daar heeft iemand in het leger zitten, of is iemand verloren of een gewonde thuis zitten. Die oorlog is door alles verweven. Dat geldt ook voor ons. Deze wagen is straks ons vervoer naar huis. Daar dragen we hem over aan onze partner Unbreakable Hearts. Die brengen hem, denk ik, naar Charkov."

Lees ook