Ga naar Content

Oekraïense Victoria was veilig in Warmenhuizen, maar nu suizen de raketten weer boven haar hoofd

16 april 2022 is voor de Oekraïense Victoria een dag die ze niet snel zal vergeten. Op die dag maakte ze kennis met Warmenhuizen, een dorp dat voor de vluchteling een aantal maanden haar thuis was. Het is er veilig, er zijn vriendelijke mensen die haar helpen en er is een plek op school voor haar dochter Veronica. Toch keert ze snel weer terug naar thuisland Oekraïne. Hoe vergaat het haar nu?

Victoria en dochter Veronica in Petten - Foto: Privefoto

NH sprak Victoria in september 2022 in haar tijdelijke huis in Warmenhuizen. Hier vluchtte ze, samen met dochter Veronica en vriendin Nataliya en haar dochter Sonya, vanwege de oorlog in Oekraïne naartoe. Ze kwamen terecht in een warm bad en hulp kwam uit alle hoeken van de omgeving, maar op 11 september 2022 zetten Victoria en Veronica weer voet op Oekraïense bodem. Niet omdat het daar weer veilig is, want de oorlog is daar tot vandaag de dag nog in volle gang. 

"Jullie wonen in Nederland in een prachtig land, maar ik kon het niet volhouden om van huis te zijn. Mijn gezin was in tweeën gesplitst, mijn man en zoon zaten nog in Charkov. Dat hield ik gewoon niet vol", vertelt Victoria. 

Herinneringen

Toch zal Victoria haar tijd in Nederland niet snel vergeten. Ze woonde in een groot huis met Nataliya en hun dochters. "Ik heb alleen maar goede herinneringen aan Nederland. Ik heb nog regelmatig contact met de eigenaar van het huis in Warmenhuizen, de buren en de lerares op Veronica haar school. En ik kijk nog vaak naar de foto's die ik heb."

En vooral de plaatselijke supermarkt in Warmenhuizen heeft een grote indruk op Victoria achtergelaten. "Ik liep altijd met veel plezier door de Albert Heijn. Vooral bij de melkproducten. Er is een ontzettend groot assortiment aan allerlei soorten yoghurt. En ik ben ook gek op de snacknootjes", lacht ze. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nataliya, Victoria en dochters in 2022 voor hun tijdelijke huis in Warmenhuizen - Foto: NH Media / Kelly Blok

Terug in Oekraïne is Victoria blij dat haar gezin weer samen is. In eerste instantie is het ook rustig in haar dorp, dat vlak bij Charkov ligt. "Toen zijn de Russen een heel stuk teruggedrongen, vrijwel weer de grens over terug Rusland in", vertelt Victoria. Maar die rust is inmiddels al lange tijd weer verdwenen. 

Angst

"Op bepaalde momenten vliegen de kruisraketten bij ons over het dorp. Als het zo dichtbij komt en alles staat te schudden dan staan we wel eens als familie in tranen bij elkaar", vertelt Victoria. 

En ook de stroomvoorziening in en rondom Charkov is een groot probleem. "De meeste energietransformators zijn gebombardeerd. De weinigen die nog werken moeten de hele regio voorzien. Er is een schema waarbij de verschillende delen van de stad afwisselend een aantal uur stroom hebben", legt de Oekraïense uit. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

De buurt waar Victoria woont - Foto: Privéfoto

Mede daardoor kan dochter Veronica niet naar school. "En het is er vanwege de bombardementen te gevaarlijk. Ook op school zitten ze regelmatig zonder stroom. Ze hebben online les, maar ook dan valt soms de stroom weg. Dus qua school is het behelpen."

Terugkeer

Ondanks deze lastige omstandigheden heeft Victoria nog geen moment spijt gehad van haar keuze om terug te keren naar haar thuisland. Ze is dan ook niet meer van plan om Oekraïne nog een keer te ontvluchten voor de oorlog. "Dan zou ik een veilig onderkomen zoeken ergens anders in Oekraïne", aldus Victoria. 

Maar een bezoek aan Nederland staat wel op de planning. "Ik wil vrede in Oekraïne. Zodra dat er is wil ik met de hele familie naar Nederland op vakantie."

Lees ook