Ga naar Content

Oproep Santpoortse belangengroepen over 'splijtzwam' AZC: 'Blijf met elkaar in gesprek'

De spreidingswet lijkt te gaan verdwijnen, maar de gemeenteplannen voor een nieuw AZC in Santpoort zijn daarmee nog niet van de baan. Bewonersgroepen Samen Santpoort-Zuid en Het Andere Geluid zijn het op een paar cruciale punten uit die plannen met elkaar oneens. Dat zorgt weleens voor spanningen in het dorp, maar ze roepen beiden op: 'Blijf met elkaar in gesprek, over heel veel dingen denken we wél hetzelfde.'

Belangengroepen Santpoort over vervolg AZC-plannen - NH Nieuws

In het hagelnieuwe regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is te lezen dat de Spreidingswet, vlak na zijn intrede, weer wordt afgeschaft. Door die wet moeten alle gemeenten van Nederland een deel van de asielzoekers opvangen.

De gemeente Velsen, waarin Santpoort ligt, is al ongeveer anderhalf jaar bezig met plannen om een asielzoekerscentrum (AZC) rond sportpark De Elta in Santpoort-Zuid te gaan bouwen. Daar zouden tweehonderd mensen opgevangen moeten worden.

Nu de Spreidingswet weer afgeschaft wordt, doet Velsen de AZC-plannen niet meteen in de koelkast, laat een woordvoerder weten.

Tachtig procent welwillend

Vlak voor het regeerakkoord spraken twee lokale belangengroepen zich er nog verschillend over uit. Het Andere Geluid, met naar eigen zeggen zo'n tachtig aanhangers. moedigde de gemeente in een brief aan de plannen te blijven doorzetten. 

Samen Santpoort-Zuid, met zo'n driehonderd supporters, benadrukte in een eigen brief dat de AZC-locatie kleiner moet zijn en liefst op een andere plek moet komen te staan. De stichting noemde de kwestie 'een splijtzwam in het dorp'.

Ondanks de tegenstellingen roepen Martien Bouwmans van Het Andere Geluid en Fokko Ringersma van Samen Santpoort-Zuid in bovenstaande video aan hun dorpsgenoten om elkaar niet te vermijden, en het gesprek aan te blijven gaan. Ringersma: "Zo'n tachtig procent van de Santpoorters staat denk ik welwillend tegen opvang."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.