Ga naar Content

Zaanse Schansmolen heeft z'n smoel weer terug dankzij 17-jarige Stan

Molen Het Klaverblad op de Zaanse Schans ziet er weer uit als voorheen. Hij was van binnen gaan rotten en was het afgelopen half jaar te zien zonder bovenhuis. Die werd geheel gerestaureerd door de 17-jarige Stan Baltus uit Limmen. De trotse restaurator zorgde met een clubje mannen vandaag voor een probleemloze terugplaatsing van het bovenhuis en de wieken.

Zaanse Schansmolen heeft z'n smoel weer terug dankzij 17-jarige Stan - NH Nieuws

Het is een mooi gezicht: de pratende en wijzende jongeling neemt overtuigend de leiding tussen veel oudere volwassenen, waaronder z'n vader Theo. Die grinnikt als hij eropuit wordt gestuurd om een eindje hout te halen. "Samenwerken met m'n zoon, top!"

Hij vindt dat Stan het goed doet. "Soms zeg je wel eens: 'dat had ik zo gedaan', maar hij heeft een goed inzicht. Hij weet echt waar hij mee bezig is."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

"We hebben eerst het bovenhuis op de molen gezet en daarna de roeden", zegt een enthousiaste Stan halverwege. "Nu gaan we de staart eraan sleutelen en dan kan hij weer draaien." Alleen de kap moet nog afgeschilderd worden. "Met het transport gingen er nog banden overheen, daarom besloot ik die hier af te schilderen. Dat ga ik komende week nog even doen en dan is-ie helemaal klaar." 

NH keek eerder in Limmen hoe Stan bezig was met de laatste voorbereidingen. 

Stan (17) restaureert molen Zaanse Schans - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]