Ga naar Content

Bijna complete molen dreigt in Krommenie als brandhout te eindigen: wie biedt?

Onderdelen van een bijna complete molen liggen al zo'n zes jaar in een loods in Krommenie, wachtend op een bestemming. Restaurator Bart Nieuwenhuijs is bang dat als die niet gevonden wordt, de molen verloren gaat. "Dit hangt als een molensteen om mijn nek. Als we uit deze loods moeten is dit brandhout. Dat zou écht frustrerend zijn."

Bijna complete molen dreigt als brandhout te eindigen: wie biedt? - NH Nieuws

In 2018 dreigt een oude molen in de Duitse stad Vechta verloren te gaan. Bart Nieuwenhuijs klinkt nog vol verwondering als hij vertelt: "Dat was toch wel heel bijzonder, want die korenmolen is gebouwd in 1850. Zo'n honderd jaar erna zijn ze daar gestopt met malen. Toen is het wiekenkruis eraf gegaan en die molenaar heeft de deur op slot gedaan. Hij is weggegaan en er is nooit meer iemand geweest. Ongelooflijk, echt uniek." 

"Een molen slopen, dat komt bij ons natuurlijk niet meer voor", vervolgt hij met een frons. "In Nederland is er al geen molen meer gesloopt sinds de jaren '70, denk ik. Een stichting in Vlieland had de ambitie om daar een molen te bouwen, om de bezoeker daar ook bij slecht weer wat te kunnen bieden. Ze wilden hem herbouwen op een oorspronkelijke plek waar ook een molen gestaan had."

"Hoe sympathieker de bestemming, hoe sympathieker de prijs"

Restaurator Bart Nieuwenhuijs zoekt nieuwe bestemming voor molen

Eén en één is twee en dus gaat Bart met zijn mensen naar Duitsland om de molen te demonteren. "En ik spreek helemaal geen Duits", lacht hij. "Moesten we het allemaal regelen natuurlijk via tolk en een beetje handen en voetenwerk. En toen hebben we in twee weken die hele molen gedemonteerd." 

Tekst loopt door onder de video

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De onderdelen van de molen komen na groot transport in de loods bij Bart te liggen. Op elk onderdeel staan nummers: "Dus je kan 'm zo als een soort meccanodoos weer in elkaar zetten." Het idee is op dat moment nog dat de molen een uitkijkpunt zou worden op Vlieland. "Maar helaas heeft de stichting daar na tien jaar strijden de handdoek in de ring moeten gooien, omdat ze geen vergunning kregen."

En dus heeft Bart nu al bijna zes jaar een complete molen in delen verspreid in zijn loods liggen. Als hij de loods niet meer mag gebruiken, bestaat het risico dat alles weg moet: "Dan heb je brandhout."

"Dat vinden we natuurlijk wel ontzettend zonde, want er zit zoveel energie in. Ik heb meerdere andere stichtingen benaderd in Nederland: 'jongens, gebruik dit alsjeblieft. Tandwielen, de molenstenen om koren ermee te halen, de mengketels, alles zit erbij.' Maar tot op heden is het niet gelukt."

Nieuwe bestemming gezocht

Het is een grote wens van Bart om de molen weer een goede bestemming te geven. De restaurator zou hem het liefst opbouwen met leerlingen van een houtbewerkingsopleiding en dan ook nog op een mooie plek. "Hoe sympathieker de bestemming, hoe sympathieker de prijs", lacht hij. 

Mensen die een bestemming weten voor de molen kunnen Bart mailen op [email protected].

Begin dit jaar schreven we over een project op de Hemmes in Zaandam, daar verrijst als het aan de Hemmes Groep ligt in ieder geval één nieuwe molen. Bart is ook onderdeel van die groep en zegt dat deze molen daar helaas niet past.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]