Ga naar Content

Verfmolen De Kat is bijna weer een echte molen

Al maanden staat verfmolen De Kat op de Zaanse Schans stil, maar als het een beetje meezit is dat vanaf april verleden tijd. In oktober afgelopen jaar werd er een roedebreuk ontdekt, waarna er direct maatregelen genomen moesten worden. Nu liggen er nieuwe roeden in de werkplaats van restaurator Bart Nieuwenhuijs in Krommenie, bijna klaar om in de molen gehesen te worden.

Nog even en verfmolen De Kat kan weer draaien: nieuwe molenroeden bijna klaar - NH Nieuws

Het is nog even spannend of de vergunning wordt afgegeven. Als dat het geval is, gaan de roeden begin april over het water richting Zaanse Schans, zodat de experts ze vanaf de Zaan in de verfmolen kunnen hijsen.

Wat is een molenroede? 

Molenroeden zijn houten of kokervormige stalen balken waar de heklatten in zijn bevestigd. De binnen- en buitenroede zitten vast in de askop en vormen samen met de complete tuigage het wiekenkruis. 

NH maakte in december een reportage over de stilstaande molen. Molenaar Piet Kempenaar was toen niet in z'n hum: hij vond het er veel te stil. "Als dit in bedrijf is trilt het hele pand, dat is wat je als molenaar wil."

Tekst loopt door onder de foto.

Restauratie-timmerman Sam Hendriks aan het werk - Foto: NH

Bijzonder ambacht

Dan een blik op de nieuwe roeden die er mooi bij liggen voor de werkplaats in Krommenie. "Het ijzer is gemaakt bij molenmakerij Vaags, het ziet er prachtig uit. Dat is een bijzonder ambacht hoor", klinkt het bewonderend uit de mond van restaurator Bart Nieuwenhuijs. Hij is verantwoordelijk voor al het houtwerk eromheen.  

"Wij maken al het hout hier prefab op vast. Er zitten zo'n vijfhonderd losse onderdelen op. Straks kunnen we daar de molen in een paar dagen draaiend hebben. Alles wat je daar ter plaatse af moet zagen of schaven kost natuurlijk honderd keer veel moeite dan hier in de werkplaats", legt hij uit.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

Het is een bijzonder gezicht straks, als verfmolen De Kat weer gewoon een molen wordt. Nieuwenhuijs verwacht een spectaculair gezicht bij het hijsen van de verschillende nieuwe onderdelen. "Het is natuurlijk ook wel gevaarlijk omdat er zo veel mensen voorbijlopen daar. Het moet wel veilig gebeuren, maar dat komt goed."

Verfmolen de Kat op de Zaanse Schans - Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]