Ga naar Content

Stan (17) restaureert molen Zaanse Schans: 'Vanuit de kinderwagen al interesse in molens'

Een bijzonder moment voor Stan Baltus (17) komende vrijdag. Molen Het Klaverblad op de Zaanse Schans wordt dan in ere hersteld. De afgelopen maanden werkte de Limmenaar als zzp'er aan de molen, die van binnen aan het rotten was. Het is een speciaal project voor Stan, want al op z'n tiende liep hij al bij de molen rond.

Stan (17) restaureert molen Zaanse Schans - NH Nieuws

Bij de werkplaats van zijn vader in Limmen staat het bovenhuis van de kleine molen. Als we langskomen is Stan bezig met de laatste voorbereidingen voordat hij vrijdag richting de Zaanse Schans gaat.  

Hij laat zien hoe het hout letterlijk van één van de oude constructiebalken valt als hij er even aan rommelt. Dat kan natuurlijk niet: "Het is van belang dat zo'n constructie stevig in elkaar zit; als er een storm komt mag-ie niet uit elkaar waaien."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

Stan is al langer bezig met molens. Eerder maakte NH een reportage over een oude molen uit Limmen die hij opknapte en ook werd hij tweede op het NK Bouwtimmeren

Waar hij het enthousiasme voor molens toch van heeft? Hij lacht: "M'n oma woonde dicht bij twee molens, De Kat en De Dog in Uitgeest. Ze liep er altijd langs toen ik in de kinderwagen zat. Tja, als kind is alles wat beweegt gaaf. Ik ben me door de jaren heen steeds meer verdiepen in de techniek."

Zelfstandig draaien 

Op z'n tiende was hij al rond de kleine molen Het Klaverblad te vinden waar hij nu aan werkt. Toen de eigenaar van de molen een hersenbloeding kreeg mocht hij 'm zelfstandig draaien.  

Een aantal jaren later studeert hij aan het Regio College in Zaandam aan de opleiding Technicus hout en restauratie. Daarnaast is hij zzp’er en pakt hij klussen als deze aan. "Ik restaureer molens, oude panden, van alles wat. Soms is het pittig en moet je keuzes maken, maar het is fantastisch." 

Door de jaren heen kregen naast Stan nog meer jonge enthousiastelingen de kans om bij Het Klaverblad in de weekenden en vakanties kennis te maken met het vak. "Hopelijk kunnen er in de toekomst nog een hoop jonge molenaars mee draaien." 

Foto: NH

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play