Ga naar Content

Gezondheidsclubs bezorgd dat Tata niet in akkoord staat: 'Biedt geen aanknopingspunten'

Tata Steel wordt helemaal niet genoemd in het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Wat zegt dat voor de toekomst van het bedrijf in transitie? NH belde drie groepen die staan voor gezondheid in de IJmond: "We zijn bezorgd. Het akkoord biedt nog geen aanknopingspunten voor extra gezondheidsmaatregelen."

Foto: Thomas Jak / NH

"Ik was toevallig wakker om half vijf en heb het akkoord toen gelezen. Tot mijn eigen verbazing ben ik gelukkig weer in slaap gevallen", zegt Jaap Venniker van FrisseWind.

Hij wil maar aangeven: echt blij werd hij niet van het akkoord. De Dorpsraad van Wijk aan Zee en GezondheidOp1 spraken woorden van gelijke strekking tegen NH. Maar dat Tata Steel niet genoemd wordt, is ook weer niet helemaal onverwacht voor ze.

"Als je in je akkoord zegt dat je een nieuwe weg inslaat, laat dat dan maar zien: zet de burger en zijn gezondheid voorop"

Antoinette Verbrugge, GezondheidOp1

Hans Dellevoet van de Dorpsraad: "Er lopen nu zogenaamde maatwerkgesprekken tussen de overheid en het bedrijf, misschien willen de partijen daar in een akkoord op hoofdlijnen niet te veel op vooruitlopen."

Antoinette Verbrugge van GezondheidOp1 noemt de afwezigheid van het staalbedrijf in het regeerakkoord 'vreemd en opvallend'. "Als er gesproken wordt van een subsidie van misschien wel 3 miljard voor een Indiaas bedrijf, dan moet je er toch iets over zeggen in je plannen?" vraagt ze retorisch.

Wie behartigt gezondheidsbelangen?

De drie organisaties benadrukken in hun reacties onafhankelijk van elkaar: 'Of er nu een links, rechts of centrumkabinet is, gezondheid blijft even belangrijk.'

Vorig jaar concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder andere dat de overheid er in het verleden niet genoeg voor burgerbelangen is opgekomen, en Dellevoet vreest dat er met het regeerakkoord van vandaag weinig aan zal veranderen. 

Dellevoet: "Ik ben bezorgd dat er nu toch niemand aan tafel zit die de gezondheidsbelangen behartigt. En in onze ervaring pakt dat niet goed uit. Dit akkoord geeft in ieder geval geen aanknopingspunten voor strengere regels en handhaving. Die zijn wel nodig." Onlangs wees bijvoorbeeld een speciaal in het leven geroepen expertgroep nog op de noodzaak voor extra gezondheidsmaatregelen.

Vertrouwen van burger in overheid

Dellevoet had in ieder geval gehoopt dat er iets in het regeerakkoord zou staan over vertrouwen van de burger in de overheid. "Iets van: we zien dat er een wantrouwen is van de burger naar de overheid bij het PFAS-schandaal, Tata Steel, Chemours, noem maar op. Dan zou je hopen dat er in een akkoord op hoofdlijnen iets staat van: dat vertrouwen gaan we terugwinnen door deze of die stappen te doen. Maar ook daar staat niets over in."

Ook Verbrugge van GezondheidOp1 wijst op de noodzaak van het herstellen van dat vertrouwen. "Als je in je akkoord zegt dat je een nieuwe weg inslaat, zoals de partijen doen, laat dat dan maar zien", moedigt ze de coalitie aan. "Zet de burger en zijn gezondheid voorop en wees daar transparant over. Dat is pas echt een nieuwe weg."

Venniker van FrisseWind wil PVV, VVD, NSC en BBB dat graag ook persoonlijk vertellen. "Bij deze nodig ik ze graag uit om eens langs te komen in de IJmond. Wij maken ons echt grote zorgen over de gezondheid, niet alleen van de mensen in de regio, maar ook van de medewerkers van Tata Steel. Dat willen we ze uitleggen, zodat ze dat in hun beleid kunnen meenemen."

Op 28 mei moeten de coalitiepartijen zich wel in de kaarten laten kijken wat betreft Tata Steel. Dan staat er een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van het bedrijf. 

Tata Steel zelf is blij dat de eerder genoemde maatwerkafspraken doorgaan volgens dit akkoord. Een woordvoerder: "Dat is belangrijk om onze transitie naar Groen Staal te laten slagen."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.