Ga naar Content

Twintigers die conducteur mishandelden, krijgen taakstraf en voorwaardelijke celstraf

Twee mannen van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Anna Paulowna die in september in de trein een conducteur hebben mishandeld, hebben hiervoor een taakstraf van 180 uur gekregen. Ook moeten ze alsnog drie maanden de gevangenis in als ze weer in de fout gaan.

Foto: Inter Visual Studio

Als de conducteur die dag in september de kaartjes controleert van de reizigers, valt het hem op dat de twee mannen van 21 en 23 jaar opstaan en weglopen. Hij volgt ze, en wordt daarbij geholpen door een aantal studenten. Zij zijn eerder bij het tweetal dan de conducteur en houden ze in bedwang tot hij er ook is.

Wanneer de conducteur de 21-jarige man vastpakt, bijt hij hem in zijn hand. De conducteur laat even los, wil de man weer vastpakken en wordt vervolgens door de andere man (23) in zijn hand gestoken met een schroevendraaier. Op station Schagen worden de twee aangehouden.

Wodka

Tegenover de rechter geven de mannen toe dat een van hen geen treinkaartje bij zich had. Ook was het niet toevallig dat in de trein een bijna lege fles wodka bij ze stond, zoals de conducteur had gezien: ze waren 'behoorlijk dronken', zeggen ze. Maar ze beweren dat ze de conducteur niet hebben mishandeld. Alleen de 23-jarige man geeft toe te hebben gevochten, de ander beweert onschuldig te zijn en helemaal niet betrokken te zijn bij de vechtpartij.

Lees ook

Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft de twee niet en eist zes maanden gevangenisstraf tegen de van oorsprong Eritrese mannen, die bij de zitting werden vergezeld door een tolk. Dat is hoger dan gebruikelijk bij dergelijke delicten wordt gedaan, maar er wordt daarbij rekening gehouden met hun jonge leeftijd en een eerder geweldsdelict waar ze voor veroordeeld zijn.

De rechter vindt het 'volstrekt ontoelaatbaar' hoe ze tekeer zijn gegaan tegen de conducteur. "Niet alleen hebben zij een grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de conducteur, ook hebben zij belemmerd dat hij op een normale en veilige manier zijn werk kon uitoefenen. Hij heeft als gevolg van dit geweld lange tijd niet kunnen werken en is niet meer dezelfde als voorheen. Bovendien heeft hij nog altijd last van zijn linkerhand door dit incident."

Stok achter de deur

Wel legt de rechter een lagere straf op dan het OM had geëist. De mannen krijgen een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Die celstraf is vooral omdat als 'flinke stok achter de deur', zodat ze niet nogmaals de fout in gaan. Ook moeten we 2.500 euro schadevergoeding betalen aan de conducteur.

Overigens hoeven de twintigers niet te denken ooit nog met de trein te kunnen reizen. Ze kunnen een OV-verbod verwachten, zei Eelco van Ash, directeur Operatie en lid Raad van Bestuur van de NS. "Zij zijn niet langer welkom in onze treinen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]