Ga naar Content

Zandvoort kan weinig doen tegen bouw chalets op Sandevoerde, campinggasten blijven strijdbaar

De campinggasten van camping Sandevoerde zijn opnieuw teleurgesteld in de houding van de gemeente Zandvoort. Die zegt weinig te kunnen doen tegen de bouwplannen van de eigenaar van het terrein, Sandevoerde B.V. Als hun plannen doorgaan, komen er 250 chalets op het terrein te staan. En dan is dit het laatste normale kampeerseizoen op de volkscamping.

De strijd tussen de campinggasten en de eigenaar is al een tijd aan de gang. De kampeerders  verblijven soms al tientallen jaren in de zomer op de camping. Ze vrezen dat er straks een chaletpark verschijnt, met huisjes die alleen maar betaald kunnen worden door de welgestelden.

De kampeerders, voornamelijk uit Amsterdam, vechten tegen de komst van de 250 chalets onder het credo: 'Wij willen niet wijken voor de rijken'. Ook omwonenden hoopten op steun van de gemeente en de provincie. Maar die kregen en krijgen daar weinig gehoor, vinden ze. 

'Plannen passen binnen bestemmingsplan'

De gemeente Zandvoort laat weten weinig tot niets te kunnen betekenen voor de huurders op Sandevoerde. Volgens wethouder Martijn Hendriks kan er alleen toezicht worden gehouden om te zien of de uitvoer van de bouwplannen wel netjes verloopt. 

De bouwplannen van de eigenaar zouden volgens de wethouder binnen het bestemmingsplan passen. De campinggasten voelen zich in de steek gelaten door de gemeente.

Tekst loopt door na de foto.

Camping Sandevoerde in Zandvoort - Foto: Fred Segaar / NH Media

"Dit is voor ons oude wijn in nieuwe zakken", vertelt Geert Sijtzema, die namens de campinggasten spreekt. "Hendriks zegt iedere keer hetzelfde, maar hij luistert niet naar de argumenten van anderen." Sijtzema en omwonenden spraken diverse keren in bij de gemeente. "We willen met hem praten, maar hij negeert het aanbod."

De rechter stelde de campinggasten in het gelijk toen de contracten eerder al werden opgezegd. "Ook nu tekenen we bezwaar aan tegen de opzegging van de contracten", vervolgt Sijtzema. "Net als tegen de al verleende aanlegvergunning. De omwonenden ook."

Mocht de gemeente de bezwaren ongegrond verklaren, dan stappen de campinggasten opnieuw naar de rechter. "Desnoods tot het Europees Hof aan toe. Want ze gaan ook bouwen in een Natura 2000-gebied."

Ondermijning onderzoeken

De eigenaar wil ook een grote vijver aanleggen op het terrein. "Dat kan helemaal niet. We hebben er onlangs een expert naar laten kijken en die concludeerde hetzelfde", vertelt Sijtzema. 

Sijtzema had eerder tevergeefs bij de wethouder aangedrongen op een onderzoek naar de geldstromen rondom het bouwproject. Met een onderzoek volgens de wet Bibob, die moet voorkomen dat de overheid een vergunning verleent aan een bedrijf dat met crimineel geld wordt gefinancierd.

"Een stuk grond wat voor 20 miljoen wordt verkocht, daar doe je toch goed onderzoek naar? Een prachtige camping in Limburg is onlangs voor 2,3 miljoen verkocht. Voor een camping is nog nooit in Nederland 20 miljoen euro betaald, maar in Zandvoort kan dat blijkbaar wel", vertelt hij. "Ze hebben volgens mij ook geen idee wie de eigenaren zijn. Ze praten alleen met tussenpersonen."

Tekst loopt door na de foto.

Geert Sijtzema bij een eerder protest voor de rechtbank. - Foto: Michael van der Putten/NH Media

De gemeente houdt het bij voorlichtingsavonden over ondermijning, samen met de politie. En houdt dus toezicht op de uitvoering van het project. Of het allemaal volgens de vergunningen verloopt, die overigens nog lang niet allemaal zijn verleend.

Strijdbaar

"Dat is leuk dat toezicht, maar dan is het voor ons al te laat. We zijn strijdbaar en gaan door. Wij allemaal hier op de camping. Mensen verliezen ook het vertrouwen in de overheid op deze manier. We hebben de raadsleden vanmorgen per mail geïnformeerd over de visie van Hendriks en onze visie daarop."

Omwonenden maken zich druk over mogelijke overlast, de waarde van hun huizen en de invloed van de grondwaterstand op hun funderingen, als het bungalowpark eenmaal een feit is. De gemeente heeft ook aan de eigenaar gevraagd of woningbouw niet een optie zou zijn op het terrein. Maar die heeft laten weten daar niet aan mee te willen werken.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]