Ga naar Content

Zandvoort wil meer duidelijkheid over bouwplannen op camping Sandevoerde

Zandvoort wil meer details hebben over de bouwwerkzaamheden op de huidige camping Sandevoerde. Pas dan kan de gemeente een besluit nemen of er voor die werkzaamheden wel of geen vergunningen nodig zijn. Op het vakantiepark moeten de huidige campinggasten plaats maken voor de bouw van 250 chalets. De eigenaar en projectontwikkelaar zeggen dat zonder vergunningen te kunnen doen, de campinggasten denken daar heel anders over. 

"We willen niet wijken voor de rijken." In die woorden is de kern van het protest van de recreanten te omschrijven. Ze staan vaak al jarenlang, van generatie op generatie, op de camping en willen dat graag zo houden de komende jaren. Ze zeggen dat de eigenaar ze had beloofd om te kunnen blijven, maar dat gebeurde alleen mondeling. Dat staat nergens zwart op wit op papier, met als gevolg dat de recreanten soms voor duizenden euro's investeerden in hun (nieuwe) caravans.

Contracten opgezegd

Groot was de schrik dan ook toen de contracten ineens werden opgezegd en er 250 chalets zouden worden gebouwd op hun plekken. Chalets, waarvan de recreanten de huur- of koopprijs niet kunnen betalen. Kortom, ze hebben het gevoel dat hun 'gezellige, Amsterdamse volkscamping' moet wijken voor 'the happy few'.

Tekst loopt door na video.

Zie hieronder één van de reportages die we maakten over de strijd tussen de recreanten van Sandevoerde en de nieuwe bouwplannen:

Recreanten Sandevoerde in conflict met nieuwe eigenaren van het vakantiepark - NH Nieuws

De recreanten en de nieuwe eigenaar moeten hun geschil over het opzeggen van de contracten uitvechten voor de rechter. Eerder werden de recreanten al wel door de geschillencommissie van recreantenorganisatie RECRON in het gelijk gesteld, wat tot grote vreugde leidde

Maar terwijl die zaak nog steeds loopt, is de projectontwikkelaar al begonnen met de bouw van twee (model)chalets. Tot grote woede van de recreanten, die stellen dat daar vergunningen nodig voor zijn. Helemaal omdat de camping in een Natura 2000-(duin)gebied ligt en er bij de bouw stikstof vrij zal komen. De eigenaar en projectontwikkelaar stellen dat de werkzaamheden binnen het bestemmingsplan vallen en er daarom geen vergunningen hoeven te worden aangevraagd. 

Protest in provinciehuis

Omdat de provincie over de vergunningen ter bescherming van het natuurgebied gaat, trokken de recreanten afgelopen maandag richting provinciehuis om hun standpunt duidelijk te maken, met behulp van de provinciale tak van de SP.

Tekst loopt door na video.

Recreanten wonen statenvragen bij in Provinciehuis - NH Nieuws

Gedeputeerde Jeroen Olthof zei niets voor de recreanten te kunnen betekenen en verwees ze door naar de gemeente, die ook een rol speelt bij het verlenen van vergunningen bij de bouwwerkzaamheden. Ondertussen had de PVV in Zandvoort ook al vragen gesteld aan het college, of de bouwwerkzaamheden wel mochten beginnen, en of daar wel of geen vergunningen nodig voor zijn. Het antwoord liet een tijdje op zich wachten, maar vandaag heeft het college iets meer duidelijkheid gegeven.

Zandvoort wil meer duidelijkheid over de bouwplannen

Het college wil namelijk een concreter en duidelijker plan hebben van de nieuwe eigenaar en de projectontwikkelaar over het doel van de bouw van de huidige twee chalets. Ook willen ze een meer uitgewerkt plan ontvangen voor de bouw van de overige ruim tweehonderd chalets. Zolang die duidelijkheid er niet is, is het voor de gemeente blijkbaar moeilijk in te schatten of er vergunningen aangevraagd moeten worden.

De gemeente wil bijvoorbeeld weten hoe diep er gegraven gaat worden, of er grond opgehoogd moet worden en of er ook een archeologisch rapport is opgemaakt. Overigens laat het college ook weten dat de bouw van de 250 chalets inderdaad binnen het bestemmingsplan valt, maar wil het dus meer inzage hebben in de concrete plannen.

Wat betreft het beschermen van de omliggende natuur, worden de recreanten toch terug verwezen naar de provincie, want die gaat over het verlenen van die specifieke vergunningen. Ondertussen gaat de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, die onder de provincie valt, wel een blik werpen op de bouw van de twee chalets. Hierbij zullen ze bekijken of daar wel aan alle normen wordt voldaan. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]