Ga naar Content

Einde veiligheidsmaatregelen in Zwanenburg na explosies: "Geen reden om te verlengen"

Het veiligheidsrisicogebied in Zwanenburg dat werd ingesteld na een serie explosies bij woningen in het dorp, wordt na vandaag opgeheven. Daarmee komt er een einde aan de maatregelen die sinds 28 maart golden.

Op de hoek van de Marialaan en de Matthijs Sterklaan hangt inmiddels een camera - Foto: NH Media

Dat heeft de gemeente bewoners van het gebied in een brief laten weten. "De politie geeft aan dat er op dit moment geen reden is om deze veiligheidsmaatregelen te verlengen", valt te lezen in de brief. 

Drie explosies

De burgemeester besloot de veiligheidsmaatregelen te nemen na drie explosies bij woningen aan de Marialaan en de Amestelle. 

Daags na de derde explosie - in de nacht van 24 op 25 maart aan de Amestelle - uitten bewoners hun zorgen over eventuele nieuwe explosies, waarop de burgemeester in samenspraak met het Openbaar Ministerie besloot om van een deel van het dorp (zie kaart hieronder) een veiligheidsrisicogebied te maken. Daarmee werd het mogelijk om camera's te plaatsen en preventief te fouilleren. 

Camera's weg

Met het opheffen van het veiligheidsrisicogebied worden de camera's verwijderd en is het de politie niet langer toegestaan om mensen op straat zonder reden te fouilleren. Wel hangen er nog camera's op het erf van een van de bestookte woningen, zag een NH-verslaggever toen hij eerder deze week poolshoogte nam.

Tekst gaat door onder de kaart.

Ook rond de Marialaan is de komende maand cameratoezicht - Foto: Gemeente Haarlemmermeer

In Zwanenburg bleef het sindsdien rustig, maar in Nieuw-Vennep ging nog wel een explosief af. Dat gebeurde op 10 april bij een woning aan de Markententster. Daar werden geen extra maatregelen genomen, maar de politie liet later wel weten dat er een verband was. 

Lees ook

De aanleiding voor de explosies in zowel Zwanenburg als Nieuw-Vennep is een conflict in het criminele milieu. "Dit conflict is gericht op één persoon binnen een familie, waarvan onschuldige familieleden en derden de dupe zijn geworden." Die persoon zit vast in een buitenlandse cel, liet de politie eerder weten. 

Vergisexplosies in Drenthe en Groningen

Vorige week werd bekend dat de politie ook drie explosies in Drenthe en Friesland aan dit conflict linkt. Bij de twee explosies in het Drentse Schoonoord (in de nachten van 12 op 13 maart en 13 op 14 maart) raakte een woning onherstelbaar beschadigd. Dat huis is inmiddels gesloopt. Bij een explosie bij een woning in het Friese Easterein in de nacht van 10 op 11 april raakte iemand lichtgewond. 

Groot verschil met de explosies in Zwanenburg en Nieuw-Vennep is dat de bewoners van de woningen in Drenthe en Friesland geen relatie lijken te hebben tot de persoon tegen wie het conflict gericht is. De politie gaat er daarom van uit dat het mogelijk om vergisaanslagen gaat

Bekijk hieronder een tijdlijn waarin NH de ontwikkelingen overzichtelijk op een rij heeft gezet.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]