Ga naar Content

Politie linkt 'mogelijke vergisaanslagen' Drenthe en Friesland aan explosiegolf H'meer

De politie heeft sterke aanwijzingen dat de aanleiding van twee explosies bij woningen in Drenthe én een explosie bij een woning in Friesland dezelfde is die van de explosiegolf in Haarlemmermeer: een conflict in het criminele circuit, gericht tegen een man uit een Zwanenburgse familie, die momenteel vastzit in het buitenland.

Explosie zorgt voor gigantische schade bij woning in Schoonoord (Drenthe) - Foto: RTV Drenthe/Wouter van Dijk

Groot verschil met de bestookte woningen in Haarlemmermeer is dat de bewoners van de bestookte woningen in het Drentse Schoonoord en het Friese Easterein de man uit Zwanenburg niet lijken te kennen. De politie vermoedt daarom dat het gaat om vergisaanslagen. 

"Het lijkt er sterk op dat de verdachten of opdrachtgevers van de explosies in Schoonoord en Easterein in de veronderstelling zijn dat ook déze bewoners tot de genoemde familie behoren, wat niet het geval is", aldus de politie in een gisteren gepubliceerd persbericht

Opvallend is dat de gevolgen van de explosies in Drenthe en Friesland groter zijn dan de gevolgen van de explosies in Haarlemmermeer. Zo raakte de bestookte woning in Schoonoord door de explosies onherstelbaar beschadigd, en viel er bij de explosie in Easterein iemand gewond. 

Schoonoord

De eerste van de drie explosies in het noorden van het land was in het Drentse Schoonoord, gemeente Coevorden. In de nacht van 12 op 13 maart schrikken dorpsbewoners wakker van een enorme knal, meldde RTV Drenthe.

Het blijkt te gaan om een explosie bij een woning waar een ouder echtpaar woont, dat die betreffende nacht niet thuis was. Er vallen geen gewonden, maar de schade is groot. 

De nacht erop is het opnieuw raak: bij hetzelfde huis in het Drentse dorp gaat wéér een explosief af, die nog veel meer schade aanricht dan de eerste. "Het is wonderbaarlijk dat er geen doden zijn gevallen", zegt een dorpsbewoner die dag tegen de regionale omroep. 

(Lees verder onder de video van RTV Drenthe over de explosie in Schoonoord)

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Er worden die nachten meerdere verdachten aangehouden op verdenking van de explosies: een 17-jarige jongen uit Rotterdam, een 21-jarige man uit Rotterdam en twee 23-jarige vrouwen uit Barendrecht en Amsterdam. De twintigers zijn inmiddels vrijgelaten, maar blijven wel verdachte in de zaak.

De gemeente Coevorden besloot camera's te plaatsen. Later benadrukten de bewoners van het huis tegenover RTV Drenthe geen idee te hebben waarom zij doelwit waren. Ook de politie had het vermoeden dat het om vergisaanslag ging. Begin deze maand werd duidelijk dat het huis onbewoonbaar was: inmiddels is het gesloopt. 

Zwanenburg en Nieuw-Vennep

Na de twee explosies in Schoonoord volgden er drie explosies in Zwanenburg. Ook daar richten de ontploffingen flinke schade aan, al kan die worden hersteld. Net als in Drenthe werden er jonge verdachten uit de regio Rotterdam aangehouden. Van de vijf verdachten die werden aangehouden na de laatste twee explosies aan de Amestelle zijn er inmiddels twee op vrije voeten. Wel zijn ze allemaal nog verdacht. 

In de nacht van 9 op 10 april volgt een explosie bij een woning aan de Markententster in Nieuw-Vennep, waarvoor eerder deze week een 17-jarige jongen uit Spijkenisse (ook regio Rotterdam) wordt aangehouden. Op 16 april zou dezelfde woning nogmaals doelwit zijn geweest, maar daar zijn geen details over bekend.  

In de getroffen Zwanenburgse woningen wonen directe familieleden van die man. In het huis in Nieuw-Vennep bekenden, maar die hebben volgens de recherche 'al jaren geen contact' meer met hem en 'weten niet hoe ze met hem in contact moeten komen'. 

Van de vijf verdachten die zijn aangehouden voor de explosies in Zwanenburg zitten er nog drie vast. Ze werden kort na de explosies aan de Amestelle aangehouden, en zijn in de week van 25 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die oordeelde dat het voorarrest van vier van de vijf moest worden verlengd. Een van hen mocht direct naar huis, een ander is later vrijgelaten. Wel worden ze alle vijf nog verdacht van betrokkenheid. Of de 17-jarige verdachte van de explosie in Nieuw-Vennep nog vastzit, is niet bekend.  

Weer een nacht later volgt er een explosie in het Friese dorp Easterein. Bij die explosie raakt één van de bewoners gewond, schreef Omrop Fryslân een dag later in het 112-liveblog. Ook die woning heeft flink schade, en ook daar volgt al snel de aanhouding van een Rotterdamse verdachte (17).

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]