Ga naar Content

Vijf minderjarigen aangehouden voor drietal explosies in Zwanenburg

De politie heeft gisteren en vandaag vijf Rotterdamse tieners opgepakt voor drie explosies bij woningen in Zwanenburg. Afgelopen weekend werden explosieven naar twee woningen aan de Amestelle gegooid. Hierbij vielen geen gewonden.

Bij het tweede huis aan de Amestelle werd ook nog onderzoek gedaan met een speurhond - Foto: NH Media

Vier van de vijf jonge verdachten werden in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden op treinstation Haarlem Spaarnwoude, een paar uur na de eerste explosie aan de Amestelle. Zij zitten nog vast.

De tweede explosie was afgelopen nacht aan dezelfde straat. Ook daarvoor werd een verdachte aangehouden; een 15-jarige Rotterdammer. Na een zoektocht met een politiehelikopter werd hij vanochtend nog geen straat verderop aangetroffen.

Het vijftal wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij de explosies van afgelopen weekend. De week daarvoor, op 16 maart, was het ook raak aan de Marialaan. Daar ging een explosief af bij een woning.

"Wat doe je er tegen, het is allemaal maar normaal geworden"

Buurvrouw van explosies aan de Amestelle

Volgens omwonenden zou het in alle drie de gevallen gaan om huizen waarin leden van dezelfde familie wonen. Onveiliger zijn de buren zich er daardoor niet gaan voelen, vertelt een vrouw die precies tussen de twee huizen aan de Amestelle woont. "Van die eerste knal op zaterdag ben ik niet eens wakker geworden. En wat doe je er tegen, het is allemaal maar normaal geworden. Ik gedraag me netjes, meer kan je niet doen."

In het persbericht bevestigt de politie dat er een familieband bestaat tussen de explosies. "De recherche houdt er rekening mee dat de aanleiding ligt bij een conflict in de criminele sfeer gericht op één persoon binnen een familie, waarvan nu onschuldige mensen/familieleden de dupe zijn geworden."

De schade aan het tweede huis aan de Amestelle is maandagochtend nog goed te zien - Foto: NH Media

De bewoners van de huizen zouden al jaren geen contact meer hebben gehad met de persoon die het doelwit van de misdaden lijkt te zijn. Voor buren die zich onveilig voelen door de gebeurtenissen organiseert de gemeente Haarlemmermeer op woensdag een bewonersavond.

Het valt de politie op dat er steeds vaker minderjarigen worden ingezet om dit soort explosies uit te voeren. Ter illustratie: in Amsterdam waren de afgelopen twee jaar meer dan een derde van de verdachten van explosies minderjarig.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]