Ga naar Content

Burgemeester is explosiegolf Zwanenburg beu en stelt veiligheidsrisicogebied in

De burgemeester van Haarlemmermeer stelt in Zwanenburg een veiligheidsrisicogebied in. Dat betekent dat er in dat gebied preventief gefouilleerd mag worden door de politie. Ook komen camera's te hangen. Dat werd duidelijk tijdens een in allerijl ingelaste bewonersbijeenkomst in het dorp, gisteravond. Een aantal omwonenden maakt zich zorgen over de impact op hun privacy.

Op de explosies van afgelopen weekend kwam veel politie af - Foto: Inter Visual Studio / Kyrlian de Bot

Sinds anderhalve week is Zwanenburg in de ban van een serie explosies. Eerst aan de Marialaan, en daarna twee keer afgelopen weekend aan de Amestelle gingen explosieven af bij woningen.

De politie vermoedt dat het gaat om een ruzie in het criminele circuit, waar nu onschuldige familieleden van een van de betrokken personen slachtoffer van zijn geworden. Na de laatste twee explosies zijn in totaal vijf minderjarige verdachten opgepakt, zij zitten op dit moment nog vast.

Om die reden werd er gisteravond in jongerencentrum De Basis een bijeenkomst gehouden voor omwonenden. 169 adressen rondom de getroffen huizen hadden een uitnodiging gekregen, ongeveer vijftig mensen gaven gehoor aan de oproep.

Camera's en mogelijk fouilleren

Met die opkomst was politiechef David van Eijndthoven erg tevreden, laat hij na afloop aan NH weten: "Het is een ontzettend gevoelig onderwerp, dat is ook te zien aan de emoties van een aantal aanwezigen. Des te fijner dat ze daarom in groten getale zijn gekomen."

Naast dat de politie bij de bijeenkomst uitleg gaf over de laatste vorderingen in het onderzoek, kondigde burgemeester Schuurmans ook een aantal maatregelen aan. De eerste daarvan is het installeren van een aantal camera's. Waar die gaan hangen en hoeveel dat er zijn wordt de komende dagen bepaald.

Daarnaast benoemt de burgemeester (een deel van) de wijk aan de zuidwestelijke kant van het dorp tot veiligheidsrisicogebied. De politie mag dan besluiten om mensen preventief te fouilleren. De gemeenteraad mag nog wel tegen dat besluit in beroep gaan, maar de burgemeester verwacht niet dat de raad dat gaat doen.

De schade aan het tweede huis aan de Amestelle is maandagochtend nog goed te zien - Foto: NH Media

Het gros van de omwonenden die gisteravond bij de bijeenkomst aanwezig was, snapt dat de burgemeester de maatregelen nodig acht, maar vraagt zich wel af hoe ver dat mag gaan. Een buurman van het als laatste getroffen huis aan de Amestelle vraagt zich af hoe de camerabeelden bekeken worden: "Zit er straks iemand de hele dag door die camera's te kijken of gebeurt dat pas als er weer wat is misgegaan?"

Ook het mogelijke preventief fouilleren stuit op licht verzet, blijkt uit de vraag van een andere buurtbewoner: "Checken op wapens, betekent dat ook dat je geen vloeistoffen bij je mag hebben?"

Nadat de burgemeester, politiechef en de aanwezige Officier van Justitie de aanwezigen wat hebben kunnen geruststellen blijkt de voornaamste bron van irritatie van de omwonenden heel ergens anders te liggen: had de politie de laatste twee explosies in het dorp niet kunnen voorkomen?

"Wij wisten op zondag al dat die nacht huis nummer twee aan de beurt zou zijn"

Buurtgenoot van de getroffen huizen aan de Amestelle

Het gonst sinds de eerste explosie aan de Marialaan, op 16 maart, van de geruchten in het dorp, waaronder de mogelijke familielink tussen de verschillende slachtoffers. Daarop gebaseerd vraagt een van de aanwezigen zich af of 'de politie niet veel eerder actie had kunnen ondernemen, aangezien zelfs wij burgers op zondag al wisten dat huis nummer twee in de straat aan de beurt zou zijn.'

De politie liet daarop weten dat de mogelijke familielink ook toen al onderzocht werd, maar dat er op dat moment geen reden was om aan te nemen dat het twee nachten op rij raak zou zijn aan de Amestelle: "Ook nu hebben we geen aanwijzingen dat er op korte termijn een nieuwe explosie in het dorp zal plaatsvinden. Ik beloof u dat als we denken dat er wat gaat gebeuren, we dat juist niet laten gebeuren."

De politie onderzoekt in de tussentijd of de vijf verdachten van afgelopen weekend ook aan de eerste explosie op 16 maart zijn te linken. Later vandaag worden ze voorgeleid in de rechtbank om te horen of ze langer vast blijven zitten.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]