Ga naar Content

Zwanenburgers geplaagd door explosies, 'komt niet als verrassing'

Al anderhalve week wordt Zwanenburg geteisterd door een serie explosies bij woonhuizen. Het geweld in het dorp zorgt bij veel bewoners voor een onveilig gevoel. NH ging langs in het dorp en sprak met omwonenden van de explosies.

Wéér explosie bij woning aan Amestelle in Zwanenburg - Foto: Inter Visual Studio

Op maandagochtend is het rustig aan de Amestelle, de straat waar dit weekend twee nachten achter elkaar explosieven afgingen bij verschillende adressen. Behalve de bewoners van de woning en een groepje rechercheurs is er niemand op straat.

De bewoners van het huis beantwoorden liever geen vragen van de pers, maar de aanblik van het huis spreekt boekdelen. Het raam op de eerste verdieping ligt aan diggelen. Een agent met speurhond maakt een rondje rond de woning.

Een paar honderd meter verderop staat het huis dat een dag eerder bestookt werd. In de straat staan twee buren met elkaar te praten. Vannacht werden ze wakker geschud: "Gelukkig slapen mijn kinderen aan de achterkant van het huis, die hebben er niks van gemerkt. De schrik zit er wel in, maar onveilig voelen we ons niet."

Lees ook

Over het hoe en waarom gaan de nodige geruchten in de buurt, vertellen ze: "Ze zijn familie van elkaar, de mensen van die twee huizen. Maar het fijne weten wij er ook niet van. We hopen gewoon dat het hier bij blijft." Of het huis waar op 16 maart al een explosief afging ook deel uitmaakt van dezelfde familie knikken ze bevestigend. 

Inmiddels heeft de politie in een persbericht bevestigd dat er waarschijnlijk een connectie is tussen de explosies: "De recherche houdt er rekening mee dat de aanleiding ligt bij een conflict in de criminele sfeer gericht op één persoon binnen een familie, waarvan nu onschuldige mensen/familieleden de dupe zijn geworden."

De familie waar het over zou gaan heeft ook nog een bedrijvenpand in het dorp. De angst bestaat dat het nu ook daar binnenkort misgaat, vertelt een anonieme buurtbewoonster: "Het is nu wachten op een explosie bij een bedrijf van hun."

"Die bommen zijn niet voor mij bedoeld"

Buurman van de huizen aan de Amestelle

Om de angst onder Zwanenburgers hopelijk wat weg te nemen, organiseert de gemeente vanavond een bijeenkomst over het gevoel van onveiligheid. Maar wanneer een verslaggever van NH in gesprek gaat met de buurtbewoners van de explosies, lijkt dat gevoel waar de politie en de gemeente het over hebben niet echt aanwezig te zijn. Zijn halen hun schouders op over de explosies.

"Ik maak me er niet al te veel zorgen over, die bommen zijn niet voor mij bedoeld", vertelt een man die zijn hond uitlaat. "Ik heb ook geen idee wat er nu achter zit, maar zolang ik me netjes blijf gedragen komt het allemaal wel goed."

'Niet onze zaken'

Een vrouw die net om de hoek woont hint er op dat ze een gebeurtenis als deze wel een beetje aan zag komen: "Laat ik zeggen dat het me niet verbaast dat er nu wat gebeurt hier in de straat, met de verhalen die je hoort." Waarnaar ze precies verwijst wordt tijdens het gesprek niet helemaal duidelijk.

Of het nu blijft bij drie explosies, of dat het mogelijke conflict nog verder escaleert, dat maakt de gemiddelde Zwanenburgers volgens nog een buurvrouw niet zoveel uit: "We zijn niet zo snel onder de indruk van dit soort dingen. Als je je maar gedeisd houdt kan er niet zoveel misgaan. En de rest zijn jouw zaken niet."