Ga naar Content

De 'soap van Joop' lijkt voorbij: eindelijk een scootmobiel voor de Zandvoorter, of niet?

Na zo'n elf maanden wachten krijgt Joop uit Zandvoort dan toch zijn scootmobiel. De gemeente heeft het sein op groen gezet. Binnen afzienbare tijd kan de 77-jarige Zandvoorter zich eindelijk op vier wielen door het dorp verplaatsen.

Joop Papavoine - Foto: NH Media / Paul Tromp

Dinsdagochtend kreeg Joop het telefoontje waar hij zolang op zat te wachten. "Ik ben gebeld door de gemeente dat ze het nu met spoed gaan oppakken. Ik ben daar echt heel blij mee."

Snakken naar scootmobiel

Joop is slecht ter been en kan moeilijk wandelen en fietsen. Hij is de laatste tijd een paar keer gevallen. "Je wilt niet weten hoe ik naar zo'n scootmobiel snak. Ik heb net boodschappen gedaan en dat ging weer heel moeizaam met die tassen. Met zo'n scootmobiel zet je ze gewoon tussen je benen. Een stuk makkelijker dus."

Een scootmobiel zou Joop zijn leven verrijken en veiliger maken. Hij moest lang op het voertuig wachten omdat de landelijke wetgeving veranderde. Scootmobielen mogen namelijk niet meer op gangen en in hallen staan vanwege brandgevaar. Bovendien zouden in de weg kunnen staan op vluchtroutes.

Niet binnen parkeren

De voertuigen moeten daarom bij voorkeur in woningen of in de buitenlucht staan, in brandwerende boxen. Gemeenten en woningbouwcorporaties moeten met elkaar op zoek naar oplossingen. Joop woont op de derde verdieping en de lift is te smal voor een scootmobiel. Binnen parkeren was dus geen optie. 

Tekst loopt door na de foto

Een brandwerende box voor een scootmobiel - Foto: NH Media / Paul Tromp

Lange tijd werd Joop van het kastje naar de muur gestuurd. Hij voelde zich een speelbal tussen de gemeente Zandvoort en woningbouwcorporatie Pre Wonen. Ze waren moeilijk bereikbaar en zo wel, dan konden ze hem vaak niet verder helpen of de verantwoordelijkheid werd afgeschoven.

Eerdere oplossing te duur

Onlangs leek het er even op dat de Zandvoorter eindelijk zijn scootmobiel zou krijgen. Pre Wonen vond dat een box om het apparaat in te parkeren toch in de hal van het appartementencomplex kon staan. Joop was daar natuurlijk heel blij mee, maar de gemeente vond de box te duur. Tot grote frustratie van de Zandvoorter, die door zijn boosheid nog extra fysieke klachten kreeg.

Tekst loopt door na de foto

De centrale hal van de flat van Joop in Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

Maar nu is het dan toch echt rond. Joop krijgt zijn scootmobiel en een goedkopere box. Dat bevestigen de gemeente en Pre Wonen ook vandaag. De box en scootmobiel krijgen een plekje naast het appartementencomplex, in een plantsoen. "Maar nou weet ik even niet links of rechts van het gebouw. Maar ja, dat maakt ook eigenlijk niet uit", zegt Joop.

Hoe opladen?

De woordvoerder van de gemeente Zandvoort laat weten dat het allemaal zo snel mogelijk geregeld wordt voor Joop. Die vraagt zich alleen nog af hoe hij zijn scootmobiel dan moet opladen. "Want dat moet dan via de centrale hal met een lang snoer. Vanaf een stopcontact en dat wilden ze toch liever niet?"

"Dat wordt allemaal geregeld", stelt de gemeentewoordvoerder Joop gerust. 

Tekst loopt door na de foto

Joop Papavoine - Foto: NH Media / Paul Tromp

Huurders Platform Zandvoort, die zich ook lang om de situatie van Joop bekommerde, is blij voor hun dorpsbewoner. "Natuurlijk zijn we blij voor Joop. Maar ik vraag me wel af met welke snelheid dit allemaal weer gaat gebeuren.", vertelt een bestuurslid. 

Joop moet inderdaad nog heel even wachten op zijn voertuig. Maar het zou de komende dagen toch echt moeten gaan gebeuren.

Eind goed al goed, of toch niet?

Maar aan het einde van de middag is de Zandvoorter toch weer boos. "Ik heb net met de instantie Welzorg gebeld. Om te vragen wanneer alles rondkomt. Ze zeggen dat ik daar niet in het systeem sta en dat ik weer contact moet opnemen met de gemeente. Echt, het gaat maar door. Hier word ik dus weer schijtziek van." 

De gemeentewoordvoerder kon de betrokken medewerker van de wmo-afdeling nog niet bereiken vandaag. Wordt toch weer vervolgd.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]